Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Dondurmayı tüketirken dikkat! Aç olmadığınızda tercih edin

Varlıklı besin öğesi içeriğiyle öbür ağır tatlılarla kıyaslandığında dondurma hafif ve sağlıklı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Lakin her besinde olduğu üzere dondurma tüketiminde de porsiyon denetiminin sağlanamaması; kan şekerinin yükselmesi, yük artışı ile bel etrafının yağlanması üzere olumsuz sıhhat tesirlerine neden olabiliyor.

Dondurmayı tüketirken dikkat! Aç olmadığınızda tercih edin
23 Temmuz 2023 14:36
38

İSTANBUL (İGFA)- Çilekli, limonlu, kavunlu, çikolatalı, kaymaklı ve daha niceleri… Dondurma, bilhassa bunaltıcı yaz sıcaklarında serinlemek için en çok tercih edilen tatlılar ortasında yer alıyor. İçeriğinde karbonhidrat ve proteinin yanı sıra, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, demir ve çinko üzere mineraller ile A, B vitaminleri ve D, E ile K vitaminlerini makul düzeylerde barındırıyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Burcu, sıhhatin olumsuz etkilenmemesi için dondurmanın çeşidine, tüketim ölçüsüne ve sıklığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

“Diyabet sıkıntınız yoksa, sağlıklı beden ağırlığındaysanız, haftada 2-3 sefer 2 top dondurmayı külahsız ve sos ekletmeden tüketebilirsiniz” diyen Burcu, “Zira, külah ve ek edilen soslar dondurmanın güç içeriği ile karbonhidrat ölçüsünü ekstra olarak arttırıyor. Dondurma içerdiği potasyum, fosfor, kalsiyum mineralleri sayesinde kalp damar sıhhatinin korunmasında destekleyici rol oynayabiliyor. Fakat dikkat! Porsiyon denetimini sağlayamadığınız taktirde, içerdiği doymuş yağ ve şeker olumsuz sıhhat tesirlerine neden olabiliyor. O nedenle dondurmanın yararlarını azamî düzeyde tutmak için tüketirken dikkat etmemiz gereken kuralları unutmamamız gerekiyor” diye konuştu.

DONDURMA TÜKETİRKEN 6 KURALA DİKKAT!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Burcu, dondurma tüketirken dikkat etmemiz gereken kuralları şöyle sıraladı:

  1. Çok aç olmadığınız vakit tüketin: Dondurmayı çok aç olmadığınız bir vakit diliminde tüketin. Aksi taktirde 2 top dondurma kâfi gelmeyecektir. Bu biçimde ani kan şekeri yükselmelerinin de önüne geçebilirsiniz.
  2. Külah yerine kapları tercih edin: Külah yerine kapta tüketmeyi tercih ederek dondurmadan gelen kaloriyi azaltmanız sizin elinizde.
  3. Sade yahut meyveli olanları seçin: Üzerine eklenen soslar, meyveler ve kuruyemişler, dondurmanın kalorisini arttırabiliyor. Bu nedenle dondurmayı sade ya da meyveli olarak tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Aksi halde hafif ve günahsız bir besinsel kaynak olan dondurmanın güç içeriği çok yükselebiliyor.
  4. Ambalajında buz kalıntıları varsa, dikkat: Dondurma alırken ambalajların üzerinde buz kalıntılarının olmamasına itina gösterin. Buz kalıntıları olan dondurma eriyip tekrar donmuş olabilir. Bu durum bakteriyel üremeye açık olacaktır.
  5. Pastörize sütten yapılmış olmalı: Sıcak yaz günlerinde dondurmanın hijyen kurallarına uygun olarak hazırlanması hayli kıymetli. Dondurmanın ham unsuru olan süt sıcak hava şartlarında süratle bozulabilen bir besindir. Bu nedenle besin zehirlenmesine karşı dondurmanın açık sütten değil, pastörize sütten yapılmış olması sıhhat açısından daha uygundur.
  6. Etiketini kesinlikle okuyun: Yapımında farklı kaynaklar ve üretim teknikleri kullanıldığı için açık yahut ambalajlı dondurma tüketirken güvendiğiniz markaları tercih etmeye ve etiketlerini okumaya itina gösterin.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.