Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Kuveytli hasta Türkiye’de ‘robot’ desteğiyle yeniden doğdu

67 yaşında, yatağa bağımlı Kuveytli hasta Rukiye Sirous Vijdani (Roqaya S Wojdni) şifa bulmak hedefiyle getirildiği Türkiye’de bağımsızlığına kavuştu. Son yıllarda baş döndürücü süratle gelişen teknoloji sayesinde rehabilitasyon tedavisinin en teknolojik hali olarak devreye giren ve bireye özel uygulanan ‘robotik rehabilitasyon’ Kuveytli hasta Roqaya S Wojdni için de dönüm noktası oldu.

Kuveytli hasta Türkiye’de ‘robot’ desteğiyle yeniden doğdu
19 Temmuz 2023 19:12
34

İSTANBUL (İGFA) – Kuveytli Roqaya S Wojdni şiddetli bel ağrıları nedeniyle 13 yılda tam 4 sefer bel fıtığı (bel fıtığı ve omurga sorunları nedeniyle) ameliyatı olmak zorunda kaldı.

67 yaşındaki Wojdni’nin aksilikler peşini bırakmamıştı. Kiminde hudut hasarı meydana gelmiş, kiminde bedenine yerleştirilen vidalar resen yer değiştirmiş, kiminde ağrı ve güçsüzlük oluşmuştu. Son iki ameliyatı geçen Haziran ayında birer hafta ortayla oldu.

Ancak son ameliyatının akabinde bir daha yürüyemedi, tüm bedeni hareketsiz kaldı, yatağa bağımlı hale geldi.

“Vücudumda yalnızca ayak parmaklarımdan birkaçı hareket edebiliyordu” diyen Wojdni tam manasıyla yıkıldığını ve umudunu da kaybettiğini söyledi. Yalnızca ayak parmakları hareket edebilirken, Robotik Rehabilitasyon tedavisiyle, Sanal Oyun eşliğinde süratle ilerleme sağlayan ve hastaneden tek başına yürüyerek çıkan Wojdni “Bir daha yürüyeceğimi hiç düşünmemiştim. İnanılmaz bir tedavi ve inanılmaz bir ilgi gördüm. Hepsine minnettarım” diye konuştu. Acıbadem Taksim Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum da Robotik Tedavinin yararlarını en çarpıcı boyutuyla gösterdiğini belirtti.

ROBOTUN GÜCÜ DEVREYE GİRİNCE….

Acıbadem Taksim Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum da Wojdni’nin tedavisindeki süratli güzelleşmeyi Robotik Tedavi sürecinde çok çarpıcı biçimde gördüklerini belirtti.

Hastaya üç ay boyunca fizik tedavi uyguladıklarını ve yürüme ile kas gücünde kâfi gelişim olmayınca Robotik Tedaviye başladıklarını anlatan Çorum, “Robotik Rehabilitasyon Tedavisine başlamamızla birlikte çok süratli bir ilerleme kaydettik. Her gün toplam 4-5 saat robotik aygıtlar, elektroterapi, kondisyonu artırıcı bisiklet, ayakta yürüme idmanları ve fizyoterapi uygulayarak çok süratli bir güzelleşme süreci yaşadı. Evvel bacak kasları güçlendi. Yalnızca ayak parmaklarını oynatabilirken 1,5-2 ay içerisinde yardımla yürümeye başladı. Son iki ayda da hastamız kimseden yardım almadan, bağımsız biçimde, tek başına yürüyebilir hale geldi” dedi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.