Dolar 32,3357
Euro 34,8475
Altın 2.389,71
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Bitki çayı tüketiminde püf noktaları… İşte sağlığa faydalı 3 bitki çayı

Çay olarak tüketilen zencefil, papatya, hibiskus bedene birbirinden farklı yararlar sağlıyor. Birtakım hastalıklar için ilaç kullanan bireylerin bitki çayı tüketimi konusunda dikkatli olmaları gerekiyor.

Bitki çayı tüketiminde püf noktaları… İşte sağlığa faydalı 3 bitki çayı
25 Temmuz 2023 15:00
40

İSTANBUL (İGFA) – Doğu Asya’daki tarihi kökleri ile dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerden beşerler binlerce yıldır çay içiyor. Günümüzde sudan sonra dünyanın en tanınan ikinci içeceği olan çayın sıhhate da katkısı olduğu biliniyor.

Yapılan bir dizi çalışmalarda yeşil çay üzere birtakım çayların bağışıklık sistemin güçlendirebileceğini, inflamasyonla savaşabileceğini, kardiyovasküler sıhhati destekleyeceğini hatta birtakım kanserlerin gelişimini engelleyeceğini gösteriyor.

Sabri Ülker Vakfı çay tüketimi ve sıhhate yararlarına dikkati çekerek sıhhate yararlı 3 bitki çayını paylaştı.

ZENCEFİL ÇAYI

Halk ortasında mide bulantısı uygun gelmesi ile bilinen zencefil çayı, baharatlı ve ağır bir tada sahip. Zencefil kökünde bulunan esas biyoaktif bir bileşik olan antioksidan gingerol içeriyor. Bu bileşik hastalıklarla savaşıyor. Zencefil ayrıyeten eser ölçüde B3 ve B6 vitamini, demir, potasyum ve C vitamini üzere vitamin ve mineralleri de içeriyor.

Zencefil kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilmekte lakin, aspirin yahut klopidogrel (Plavix) üzere antiplatelet ilaçlar yahut varfarin (Coumadin), apixaban (Eliquis), dabigatran (Pradaxa) yahut rivaroxaban (Xarelto) üzere antikoagülan ilaçlar alan bireyler için tehlikeli durumlara yol açabiliyor. Ayrıyeten zencefilin ameliyat sırasında ve sonrasında ekstra kanamalara neden olabileceği de unutulmamalı. Rastgele bir sıhhat meseleniz varsa yahut gebeyseniz, zencefil çayını tüketmeden evvel kesinlikle hekiminize danışın.

PAPATYA ÇAYI

Papatya çayı, yatmadan evvel tüketilecek sakinleştirici özelliği olan bir içecekten çok daha fazlası. Antik çağlardan beri çeşitli sıhhat durumları için doğal bir deva olarak kullanılan papatya, çeşitli biyoaktif fitokimyasallar, bilhassa antioksidan fonksiyonu gören flavonoidleri içeriyor.

Araştırmacılar, çayın anti-inflamatuar ve anti-anksiyete tesirleri olduğunu gösteriyor. Araştırmalar papatyanın yaşa bağlı kemik kaybını yavaşlatabileceğini de gösteriyor. Bilhassa polenlere karşı şiddetli alerji hikayeniz varsa, başka bitkilerden gelen polenlerle çapraz kontaminasyon olabileceğinden papatyadan kaçınmanız gerektiğini unutmayın!

HİBİSKUS ÇAYI

Hibiskus çayı ise hibiskus bitkisinin parlak renkli çiçeklerinden yapılıyor. Kaliks,hibiskus bitkisinin çiçeğini koruyan kısmıdır. Kurutulmuş kalikslerhibiskus çayında kullanılıyor ve canlandırıcı fakat mayhoş bir tat veriyor.

Diüretik olan hidroklorotiyazid ilacı kullanıyorsanız, hibiskus çayı ile etkileşime girebileceğinden, hibiskus çayı içmekten kaçının. Şayet ilaç kullanıyorsanız, hibiskus çayını içmeden evvel kullandığınız ilaç ile olumsuz istikamette bir etkileşimi olup olmadığını öğrenmek için kesinlikle hekiminize danışmalısınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.