Dolar 32,5036
Euro 34,8690
Altın 2.438,91
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 16°C

Malatya’da Bakırcılar Çarşısı’na ilk kazma

Malatya’da Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin iştirakiyle ‘Bakırcılar Çarşısı Temel Atma Töreni’ büyük bir iştirak ile gerçekleştirildi.

Malatya’da Bakırcılar Çarşısı’na ilk kazma
30 Temmuz 2023 00:12
428

MALATYA (İGFA) – Malatya Büyükşehir Belediye Lider Selahattin Gürkan’ın zelzelenin birinci gününden bu yana vurguladığı yerinde dönüşüm projesinin birinci adımı, Bakırcılar Çarşısı’nın temelinin atılması ile başladı.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli sarsıntılarından önemli bir biçimde etkilenen Malatya’da sarsıntının yaraları sarılmaya devam ediyor. Yaşanan sarsıntıların akabinde Malatya’da birinci çarşı temeli 29 Temmuz’da yerinde dönüşüm temeline nazaran Malatya Bakırcılar Çarşısı’nda atıldı.

Yerinde dönüşüm konusunda vatandaşın müsterih olmasını söz eden Malatya Büyükşehir Belediye Lideri Selahattin Gürkan, vatandaşın istemediği hiçbir çalışmanın yapılmayacağını tabir etti. Lider Gürkan, “6 Şubat’tan bu vakte kadar 174 gün geçti. Bu bin yılın felaketiydi. Konutlarımız, iş yerlerimiz yıkıldı. Canlarımızı kaybettik. Malatya’da 1237, Türkiye sonları içinde 50 bin vatandaşımızı kaybettik. Yerinde dönüşüm, bütüncül planlama, bütüncül planda lokal uygulamalarla bütüncül plana entegre edilmesi. Sayın Bakanımız daha öteye geçerek 500 bin lira hibe, 800 bin liraya kadar da 10 yıl kredi verilecek 2 yıl ödemesiz olacak. Masaya yatırdığımız meselelerimizi da eksiklerin ilgili paydaşlarla görüşülerek, telafi edilmesi yeni fikirlerin hayata geçirilmesi için çaba göstereceğiz. Burada 27 adamız, yaklaşık 5 bin iş yerimiz var. 220 dönümlük bir alandayız. 7 buçuk dönümlük alana yani Bakırcılar Çarşısı için 295 iş yeri yapılacak. Yer +1 biçiminde olacak. Ayrıyeten 200 araç kapasiteli kapalı otopark da yapılacak. Söğütlü Cami, Kasap Pazarı ve Zerzevat Pazarı, Kuyumcu esnaflarımız müsterih olsun. Biz belediye olarak vatandaşımızı ve esnafımızı düşünmek durumundayız. Bu mevzuda kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

AK Parti MKYK Üyesi Öznur Çalık, depremin yaralarının bir an önce sarılması için bakanlıkların ve belediyelerin süratle çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de yerinde dönüşümün birinci kere Malatya’da başlatıldığını vurguladı.

Zelzele bölgelerinde imar yetkisinin bakanlık tarafından yürütüldüğünün altını çizen Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Şehir merkezinde yerinden dönüşümü meydan projelerini çıkarabilme ismine birinci Malatya’da başlatıyoruz. Devamında Kahramanmaraş, Adıyaman Hatay’da devam etmek istiyoruz. 11 vilayet deniyor lakin 18 vilayet etkilendi. 14 milyon nüfus etkilendi. 680 bin konut, 170 bin iş yeri yıkıldı. Lisana kolay bunlar. 850 bin bağımsız ünite etkilendi.

Sarsıntının ağır yaşandığı yerlerde 23 ofis kurduk. Planlar belirli. 100 metrekarelik bir mesken için 1 milyon lira, 150 metre kare için ise 1 milyon 350 bin liraya kadar vereceğiz. İş bittikten sonrada 2 sene ortadan geçerek, krediyi 10 seneye bölerek faizsiz bir formda paramızın bir kısmını isteyeceğiz. 5 katlı bir apartmanda oturan 10 tane vatandaşız, anlaştılar 5’inin, 6’sının, 7’sinin muahedesi kâfi. Anlaşan için site sakinlerine ortak hesap açacağız. Velev ki anlaştığınız müteahhit işi bıraktı, TOKİ olarak devreye girerek, biz yapacağız. Kaygınız olmasın” sözlerini kullandı.

Yapılan konuşmaların akabinde Bakırcılar Çarşısı’nın temeli atıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.