Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Üreticilere lavanta işleme tesisi müjdesi

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in Seferihisar Belediye Lideri olduğu 2015 yılında başlayan Lavanta Hasatı Şenliği’nin sekizincisi Turgut Köyü’nde yapıldı. Lider Tunç Soyer, üreticilere katma pahası yüksek, alternatif bir eser olarak sunulan lavanta çiçeğinin birinci hasatında önümüzdeki günlerde açılacak tesisin muştusunu verdi.

Üreticilere lavanta işleme tesisi müjdesi
11 Temmuz 2023 04:08
37

İZMİR (İGFA) – 2015 yılında üreticilere katma pahası yüksek, alternatif bir eser olarak sunulan lavanta çiçeği Turgut Köyü’nde sekizinci yılına girdi. Alternatif tıp ve kozmetik dalında yaygın kullanılan, nektarı ve kokulu çiçekleriyle arıcılığa da katkısı olan lavantanın Seferihisar’daki üretim merkezi pozisyonunda bulunan Turgut Köyü’ndeki birinci lavanta hasatına; İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, Seferihisar Belediye Lideri İsmail Yetişkin ile eşi Fatma Yetişkin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler Dairesi Lideri Şevket Meriç, CHP Seferihisar İlçe Lideri Senem Gürer Solak, Seferihisar Belediyesi Lider Yardımcısı Yelda Celiloğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mahallî Hizmetler Müdürü Gürhan Özata, kooperatif liderleri ile ortakları, bürokratlar, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Soyer: “Alternatif çıkış yolu bulmak zorundaydık”
Lavanta hasadı, üretici pazarı ve stantların gezilmesiyle başladı. Lider Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer’in ziyaretçilerle birlikte lavanta tarlasına yürüdü ve burada birinci hasadı gerçekleştirdi. “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla üreticiye dayanak vermeyi sürdüreceklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “İklim krizine karşı ve Öbür Bir Tarım Mümkün derken alternatif eserler yarattık. Kendi kendine yeten iktisadını kaybeden ülkeler dışa bağımlı hale gelirler ve giderek özgürlüklerini kaybederler. Kendi ölçeğimizde Seferihisar’da ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ diyerek çıktığımız yolda katma kıymeti yüksek eserlerle Seferihisarlıyı buluşturmalıyız demiştik. Senede iki hasat veren lavantayı Isparta’dan alıp Seferihisar topraklarıyla buluşturduk. Katma bedeli büyüyen lavanta hem Seferihisarlının ekmeğini büyütüyor, hem marka pahasını büyütüyor hem de yepisyeni bir eserle zeytin ve mandalina dışında da ekonomik kaynak yaratılmış oluyor” dedi.

“Asla teslim olmayacağız”
Gelecek nesillerin tasa duymadan yaşayacağı bir sistemin kurulmasının mümkün olduğunu söyleyen Soyer, “8 sene içinde Seferihisar’ın birçok yerine lavanta yayılmaya başladı, yayıldıkça da katma bedel artmaya başladı. Emin olun ki bu bereketli topraklar, üzerinde yaşayan herkesi çok daha fazla memnun edebilir, gelecek jenerasyonları da memnun etmeye doyurmaya kâfi. Biz büyük bir yoksulluk çekiyoruz. Ne yazık ki çocuklarımızın geleceğinden telaşlıyız. Bu bir mukadderat değil, mecburiyet değil. Öbür türlüsü mümkün. Çocukların karnının doyduğu, annelerin babaların çocuklarının geleceğinden tasa duymadığı bir ülke mümkün. Göreceksiniz, bu ülkeyi kuracağız. Kimse enseyi karartmasın kesinlikle kuracağız. Asla teslim olmayacağız” dedi.

Lavanta tesisi müjdesi
Lavanta üreticileri için tesis muştusu veren Lider Tunç Soyer, “Ulamış Ziraî Kalkınma Kooperatifi ile kooperatifin üretim alanında bir tesis kurduk, bu ay içinde bitiriyoruz ve açıyoruz. Lavantayı esansıyla, kolonyasıyla, sabunuyla çok daha yeterli değerlendireceğimiz, yalnızca lavanta değil tıbbi aromatik bitkilerin hepsinin çalışmasını yapacağımız, sizin kullanımınıza açacağımız bir tesis. Ulamış’ta bu ay içinde açacağız ve lavantanızı çok daha hoş değerlendireceksiniz. Eğitimlerin verildiği deneme bahçelerinde üretim yapılabileceği, gençlere de istihdam sağlayacağı bir alan oldu” dedi.

Yetişkin: “Muhteşem bir başarı”
Seferihisar Belediye Lideri İsmail Yetişkin, “2015 yılında 3 dönüm ile başlayan kıssanın yüzlerce dönüme yayılması mükemmel bir muvaffakiyet. Başta Büyükşehir Belediye Liderimiz Tunç Soyer olmak üzere hepimizin bir başarısı” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.