Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Yumurtacılardan ‘yasak’ isyanı

Türkiye’nin yumurta ihracatında dünyanın birinci üç ülkesinden biri olduğu bilgisini veren Ege Su Eserleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Lideri Bedri Girit, Türkiye’den Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda rastlanan nitrofuranslar isimli antibiyotiğin Türkiye’de 20 yıl evvel yasaklandığını söyledi.

Yumurtacılardan ‘yasak’ isyanı
22 Temmuz 2023 19:00
25

İZMİR (İGFA) – Türkiye’den Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda kanserojen nitrofuranslar isimli antibiyotiğe rastlanmasıyla ilgili konuşan Ege Su Eserleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Lideri Bedri Girit, “Yumurta ihracatı öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çok önemli denetimler yapılıyor. Bu antibiyotiğin satışı 20 yılı aşkın bir müddettir yasak. Bölüm olarak bu antibiyotiğin nereden bulunduğunun araştırılmasını talep ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ve bölümümüzdeki teknik arkadaşlar mevzuyu araştırıyorlar. Mevzu anlaşılınca kamuoyuna tüm şeffaflığıyla açıklama yapacağız. Birinci sefer bu türlü bir durumla karşı karşıyayız. Hususun takipçisiyiz. Yanlış yapanların en ağır formda cezalandırılması taraftarıyız. İçimizde çürük yumurtalar varsa ayıklansın” dedi.

Türk yumurta kesiminin çağdaş tesislerde üretim yaptığının altını çizen Girit kelamlarını şöyle sürdürdü; “Dünya’nın en güçlü oyuncularından biriyiz, ihracatta dünyada birinci üç ülke ortasındayız. Türk yumurta dalı olarak, 2023 yılının birinci yarısında Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ortalarında 51 ülkeye 195 milyon 350 bin dolarlık ihracat yaptık. Tayvan 2023 yılında birinci defa ihracat yaptığımız bir ülke. Tayvan’a ihraç edilen yumurtaların bir partisinde Türkiye’de 20 yıldır yasak olan nitrofuranslar antibiyotik kümesine rastlanmasının şaşkınlığını yaşıyoruz. Bu istisnai durumun Türkiye’nin yumurta ihracatındaki muvaffakiyetini gölgelememesi gerektiğine inanıyoruz.”

Türkiye, 2023 yılının ocak – haziran periyodunda 41 ülkeye 195 milyon 350 bin dolarlık yumurta ihraç etti. Yumurta ihracatı 2022 yılının birinci yarısına nazaran yüzde 9 artış gösterirken en fazla ihracat yapılan ülke 48 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Irak, Türkiye’den 40 milyon dolarlık yumurta talep ederken, Katar 16,3 milyon dolarlık yumurta ithalatıyla üçüncü sırada yer aldı. Türk yumurta ihracatçıları, Rusya Federasyonu’na 12,8 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2023 yılında birinci kere yumurta ihraç ettiğimiz Tayvan ise; 8,1 milyon dolarlık meblağla listeye beşinci sıradan giriş yap

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.