Dolar 32,3630
Euro 34,9070
Altın 2.386,90
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Uykusuzluğu tetikleyen 5 faktör

Bir bebek her gün 17 saate kadar uykuya muhtaçlığı olabilirken, yetişkinler bir gecede yalnızca 7-8 saat uyuyabiliyor. Çalışma kuralları, gerilim, çeşitli hastalıklar üzere pek çok faktör de kişinin uykusuzluk sorunu yaşamasına neden olabiliyor.

Uykusuzluğu tetikleyen 5 faktör
24 Temmuz 2023 19:12
41

İSTANBUL (İGFA) – Pek çok kişi tarafından yaşanabilen bir durum olan uykusuzluk, kimi şahıslarda birkaç gün devam ederken kimi şahısların de hayatlarının her noktasını etkileyebilir.

Ciddi formda devam eden uykusuzluğun tedavi gerektirdiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nihal Işık, “Özellikle gençler okul, iş ve toplumsal yükümlülüklerden kaynaklanan çok ağır tempoya ve gerilime hassas olabilir. Bunun yanı sıra artan elektronik aygıt kullanımı da uykusuzluğa sebep olabilir” dedi.

Işık, genel olarak ülkü kabul edilen uyku müddetlerini şöyle sıraladı:

“0-3 ay ortası 14-17 saat, 4-11 ay ortası 12-16 saat, 1-2 yaş ortası 11-14 saat, 3-5 yaş ortası 10-13 saat, 6-12 yaş ortası 9-12 saat, 13-18 yaş ortası 8-10 saat, 18-64 yaş ortası 7-9 saat ve 65 yaş ve üstü 7-8 saattir.”

İŞTE UYKUSUZLUĞU TETİKLEYEN 5 FAKTÖR

Stres: Gerilim kalitesiz uykuya neden olan bir tepkiye neden olabilir. Bedenin gerilime verdiği fizikî ve zihinsel reaksiyon, çok uyarılmaya katkıda bulunur ve uykusuzluğu getirebilir.

Uyku Tertibi: Vücudun sirkadiyen ritmi olarak bilinen iç saati, gece ve gündüzün günlük nizamını tabir eder. Bu ritim bozulduğunda bireyde uykusuzluk oluşabilir. Vardiyalı çalışma, bir kişinin gece boyunca çalışmasını ve gündüz uyumasını gerektirebilir ve uyku nizamının bozulması sorunları yanında getirir.

Ruh Sıhhati: Anksiyete, depresyon ve bipolar bozukluk üzere ruh sıhhati sorunları sıklıkla önemli uyku sıkıntılarına yol açar. Lakin tıpkı vakitte uykusuzluğun ruh hali ve telaş bozukluklarını şiddetlendirebileceği de göz arkası edilemez.

İlaç Kullanımı: Uykusuzluk birçok ilaç çeşidinin yan tesiri olabilir. Bilhassa tansiyon, astım ilaçları ve antidepresanlar buna neden olabilen ilaçlardandır.

Yaş: Artan yaş sıhhat meselelerinde çeşitli artışlar ve ilaç kullanımları uykusuzluğun nedeni olabilir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.