Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Sıcaklar ‘gül hastalığı’na dikkat!

Sıcaklıkların artmasıyla cildimiz korunmasız hale geliyor. “Rozasea” olarak da bilinen gül hastalığından birçok hasta şikayet ediyor. Pekala yaz sıcaklıkları, gül hastalığını tetikliyor mu? Uzman Hekim Mediha Yılmaz, gül hastalığını anlattı.

Sıcaklar ‘gül hastalığı’na dikkat!
24 Temmuz 2023 12:48
95

Esmanur GÜLBAHAR – Onur POLAT – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) – Gül hastalığı, yüz bölgesinde kızarıklık ve kırmızı sivilcelere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır.

İleri periyotlarında göğüs ve sırt bölgesinde de yayılabilir. Gül hastalığı bilhassa açık derili bireylerde görülen bir cilt hastalığı olmasıyla da bilinir. Pekala yaz sıcakları bu hastalığı tetikliyor mu?

Gül hastalığı ile ilgili Duysun mikrofonlarına bilgilendirmelerde bulunan Uzman Dermatolog Mediha Yılmaz, gül hastalığını en çok tetikleyen faktörün güneş olduğuna dikkat çekerek, “Yaz periyodu sık görülen hastalıklardan biri de akne rozasea yani gül hastalığıdır. Gül hastalığının sistemi, derideki kılcal damarların uyaranlara çok karşılık vermesidir. En çok cildi uyaran faktörlerden biri de yaz ve güneştir. Yaz periyodu bu iki faktörde hastalığı artırdığı için gül hastalığında da artış yaşanmaktadır. Diyette sıcak içecek ve sıcak yemek tüketmek kılcal damarları uyarmaktadır ve gül hastalığının artmasına neden olmaktadır. Bir başka tetikleyen faktör de diyette çok acılı ve baharatlı tüketmektir. Gül hastalığında birinci evvel yanaklarda süreksiz bir kızarıklık oluşur ancak hastalık ilerledikçe bu kızarıklık tüm yüze dağılır ve kalıcı hale gelir. tekrar ilerleyen evrelerde genişleyen kılcal damarlardan deri içine kan sızar ve bir müddet sonra deride ödem ve iltihaplanma görülür. Gül hastalığında birinci basamak, tedbirlere dikkat edilmesidir. Hiçbir vakit gül hastalığında bu tedaviyi kullanırsanız bu hastalık geçer diyememekteyiz. Alevlenmeleri önlemek için, tedbirlere kesinlikle ihtimamlı bir formda dikkat edilmelidir” diye konuştu.

Gül hastalığında tedavinin epey değerli olduğuna da değinen Yılmaz, bu hastalığın tedavi edilmezse evrelerin ilerleyeceğini ve bazen kalıcı ödem, kalıcı kızarıklık oluşabileceğini belirtti.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.