Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Sağlıklı cilt için hangi adımlar uygulanmalı?

Hepimiz sağlıklı bir cilt istiyoruz. Pekala pürüzsüz ve canlı bir cilt için neler yapıyoruz? Cilt bakımında en değerli basamaklar nelerdir? Uzman Dermatolog Mediha Yılmaz, bu soruları cevapladı.

Sağlıklı cilt için hangi adımlar uygulanmalı?
27 Temmuz 2023 13:48
38

Esmanur GÜLBAHAR – Onur POLAT- Herkes Duysun / BURSA (İGFA) – Cilt sıhhati hepimiz için çok değerli. Bilhassa yaz aylarında kavurucu sıcaklarında bastırmasıyla cildimizde tahribatlar olabiliyor.

Uzman Dermatolog Mediha Yılmaz, cilt sıhhati ile ilgili Herkes Duysun’a yaptığı bilgilendirmede sağlıklı bir cilt için olmazsa olmaz üç basamağın olduğuna dikkat çekti.

ağlıklı bir cilt için uygun bir eserle cildin temizlenmesi, nemlendirilmesi ve güneşten korunması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Birçok cilt bakım rutini bulunuyor lakin bu üçünü yapmadan başkalarını yapmanın pek bir manası yok. Cilt yapısına nazaran eser tercih etmek kıymetli. Hasta yağlı ve akneli bir cilt yapısına sahip ise kesinlikle su bazlı eserleri tercih etmeli, şayet kuru bir cilt yapısına sahip ise yağ bazlı ya da ağır nemlendiren eserleri tercih etmelidir. Sağlıklı bir cilt için sağlıklı beslenmekte çok önemli” dedi.

“GÜNEŞTEN KORUNMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Cilt bakımında en kıymetli basamaklardan birinin güneşten korunmak olduğunun altını çizen Yılmaz, “Bu korunmayı güneş kremi kullanmak ve güneşe karşı fizikî korunma olarak 2 basamakta açıklayabiliriz. Şapka, gözlük ve şemsiye kullanmak fizikî korunma yollarındandır ama kâfi değildir. Güneş kremini de tesirli ve nizamlı bir halde kullanmamız gerekiyor. Cilt yapısına uygun güneş kremleri tercih edilmeli ve güneşe çıkmadan 15-20 dakika evvel kâfi ölçüde güneş kremi kullanılmalı. Bir parmak ucu kadar güneş kremi, bir avuç içi kadar deri için kâfi. Güneşte uzun mühlet kalıyorsak 2-3 saatte bir tekrar etmek gerekir.” dedi.

Cilde buz uygulamanın yalnızca kısa vadede bir gerginlik oluşturacağını söyleyen Yılmaz, “Soğuk su yahut buz deride bir ölçü ödem oluşmasına neden olur. Süreksiz bir gerginlik oluşturur lakin uzun vadede deriye soğuk uygulamanın deriyi düzgünleştirici ya da yaşlanma önleyici bir özelliği olduğunu düşünmemekteyim.” diye tabir etti.

Uzman Dermatolog Mediha Yılmaz, “Sirke bir meyve asididir. Meyve asitlerinin deri hastalıklarında ve cilt bakımında kullanımı uzun müddettir mevcut. Birçok kremin ve serumun içinde de AHA ve BHA dediğimiz meyve asitleri ile glikolit asit bulunmaktadır. Meyve asidi kullanılacaksa uygun formda üretilmiş krem ya da serumların tercih edilmesini önermekteyim.” dedi.

GÖZENEK SIKINTISINA NE GÜZEL GELİR?

Cildi soyan ve kurutan eserlerin çok uzun mühlet kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Gözenek sorunu için uygun cilt bakım eserleri tercih edilmeli. Gözenek sıkılaştıran tonikler eklenebilir fakat mutlaka tahriş eden cildi soyan ve kurutan eserlerin çok sık kullanılmasını önermiyorum. Tonik dışında, bir uzman denetiminde yapılacak uygulamalar tesirli olabilir. Bilhassa kış periyodu uygun peelingler önerilmekte ya da lazer uygulamalarının bir kısmı önemli gözenek sorunu olan hastalar için uygundur.” biçiminde konuştu.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.