Dolar 32,1991
Euro 35,1249
Altın 2.470,02
BİST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 22°C
Pts 23°C

Malatya Büyükşehir deprem sürecini masaya yatırdı

Malatya Büyükşehir Belediye Lideri Selahattin Gürkan, Sarsıntı Süreci ve Yol Haritası Kıymetlendirme Toplantısı’nda, 6 Şubat 2023 tarihinden bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılacak olan çalışmalar hakkında kamuoyuna bilgiler verdi.

Malatya Büyükşehir deprem sürecini masaya yatırdı
29 Temmuz 2023 21:00
36

MALATYA (İGFA) – Sarsıntı Süreci ve Yol Haritası Kıymetlendirme Toplantısı’nda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Latif Okyay ile Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Sığırcı, Mehmet Türkmen ve MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert de hazır bulundu. Toplantıya Malatya ESOB Lideri Şevket Keskin ile AK Parti Vilayet Lideri Namık Gören de katıldı.

TÜM TAKIMLARIMIZ ZELZELEDEN ÇABUCAK SONRA SAHADAYDI

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin tüm takımlarının sarsıntıdan sonra büsbütün alanda olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Lideri Selahattin Gürkan, “O gün Sivas Karayolu, Kayseri Karayolu kar ve tipi nedeniyle kapalıydı, Kahramanmaraş Karayolu, tünel nedeniyle kapalıydı. Demiryolu ise hasar nedeniyle denetim edilmeden açılmamıştı. Büyükşehir’in tüm imkânları, şirketleri ve marketleri halkımızın buyruğuna verildi. Sarsıntıdan çabucak sonra uyum merkezi olarak İtfaiye Dairemiz kullanıldı, lojistik merkez olarak Lisanslı Depomuz kullanıldı. Yeni ekmek ve yemek fabrikamız Kızılay ile ortak kullanıldı” sözlerini kaydetti.

73 NOKTADA KONTEYNER KENT ÇALIŞMASI

Malatya’da toplam ağır hasarlı bina sayısının 35 bin 680 olduğunu, bunlardan 2 bin 124’ünün yıkıldığını belirten Lider Gürkan, yıkılacak 33 bin 556 ağır hasarlı bina bulunduğunu aktardı.

Gürkan, “Malatya’da 73 noktada konteyner kent çalışması başlatılmıştır. 29.704 konteyner konulması planlanmaktadır. Altyapı ve üst yapı çalışmaları Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılmaktadır. Konteyner kentlere toplam 22.943 konteyner konulmuştur. Kırsal alanlarda 10.170 konteyner talep edilmiş, 6.263 konteyner heyetimi gerçekleşmiştir. Merkez ve ilçelerde 73 noktada Süreksiz Konaklama Merkezlerinde toplam 22 bin 943 konteynere 90 bin 554 kişi yerleştirilmiştir. 44 alanda 3 bin 482 konteyner iş yerleri planlanmış olup 3 bin 194 iş yeri tamamlanmış ve 288 iş yerinin çalışmaları devam etmektedir. Malatya’dan toplamda 357 bin 441 kişi tahliye edilmiştir. Malatya’ya dönen afetzede sayısı ise toplamda 136 bin 432 kişidir. 77 vilayette 221 bin afetzede hemşerimiz bulunmaktadır. Toplu Afet Konutları Çalışmalarında Malatya’da ihalesi sonuçlanan 14 bin 338 konutun çalışması yapılıyor. Bu ihalelerin toplam bedeli 26 milyar 328 milyon liradır. Kırsal Afet Konutları Çalışmalarında temeli atılan konut sayısı 7 bin 471” formundaki bilgileri paylaştı.

Göreve geldiklerinde afet durumlarında kullanabilmesi için alternatif yollar ve meydanlar açtıklarını lisana getiren Lider Gürkan, “ Belediyelerin çok mecburî olmadıkça arsa satımı yapmamaları gerekir. Bunları ben sarsıntı öncesinde de söylüyordum. Benim Meclis toplantılarının tutanaklarına bakarsanız bunların hepsini tek tek söyledim. Belediyelerin mali disiplin manasında, bütçe disiplini manasında çok dikkat etmeleri gerekir. Dün gereksinim duyulmayıp sattığınız şeye bugün gereksinim duyuyoruz. Kentimiz yıkılmış, çarşımız yıkılmış, kentin seyrekleştirilmesi, yeşil alanların olması lazım. Lakin oradaki kamu alanları satılmamış olsaydı bugün çok daha rahat çalışırdık. Ancak tekrar yaptığımız görüşmede kamu alanları, SSK binası, Sıhhat Vilayet Müdürlüğü Binası, Ziraat Bankası binası, Halk Bankası binası üzere, Adliyenin binası üzere yerleri plana dahil ettik. Keşke belediyenin yeri de olsaydı, MASKİ’nin orayı da satmışlar (Eski SOS Binası), Eski Garajların yeri de olsaydı yahut hatta eski hal binasının yeri de olsaydı, daha bilmediğimiz yerleri keşke satılmasaydı. Kent yöneticilerinin ufku ve vizyonu geniş olması lazım. Yazık olur! Bunları söylemek, vebali bir sorumluluk olduğu için söylüyorum. Birilerini incitmek, kırmak, dökmek manasında söylemiyorum. Bu iş başımıza geldi, bundan ibret alarak bundan sonraki çizeceğimiz yol haritamızı düzgün götürmemiz manasında bunun gerekli olduğuna inanıyorum” dedi.

YERİNDE DÖNÜŞÜM TALEPLERİMİZİ BAKANLIĞA İLETTİK

Yerinde dönüşümü birinci günden itibaren lisana getirdiklerini tabir eden Lider Gürkan, “ Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye bu hususta taleplerimizi ilettik. Devletimiz ve hükümetimiz şu anda kararlı, ‘Yerinde dönüşüm yapılsın.’ Yerinde dönüşüm yapılması şu formda, şahıslar kendi yerleri üzerinde yerinde dönüşümü var olan geçerli planlar kapsamında büyükşehir ve ilçe belediyelerinin, öbür Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının almış olduğu kararlar içerisinde gerçekleştirebileceklerdir. Taban + 4 halinde gerçekleştirirlerse orada hükümetimiz kişi başına 500 bin TL hibe ve konutun büyüklüğüne nazaran de 800 bin TL’ye kadar 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli kredi verileceğini söz ettiler. Yerinde dönüşüm konusunda biz belediyeler alarak hem yer, hem jeoloji etüt manasında, binanın kalite ve standartı manasında gerekli değerlendirmeler yapılarak müsaade verilmesi noktasında, plan kararları çerçevesinde çalışmalara devam edilecektir. Şu an da önümüze çıkan en büyük sorun orta hasarlı binalarla ilgili durum. Orta hasarlı binalarla ilgili AFAD’ın 24 Ocak 2020 tarihli genelgesi ve açıklaması muhakkak. Şu anda oraya 2 yeni ekleme yapıldı. Burada orta hasarlılarda tedavi edilebilir yani güçlendirilebilir raporu olunca, oradaki maliklerden yüzde 80’i onu kabul ederse orta hasarlıların dönüşümü gerçekleştirilecek ve güçlendirilecek. Burada ilgili teknik elemanların raporu ve maliklerin yüzde 80’inin onayı lazım. Ayrıyeten yeniden Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ilgili genelgesinde orta hasarlılarla ilgili ‘yıkılsın’ denildiğinde, orta hasarlı mesken sahipleri, ağır hasarlı mesken sahipleri üzere yapılacak konutlarda hak sahibi olacaklarını söz etmek istiyorum” dedi.

HASARLI BİNALAR KONUSUNDA HERKES HASSAS OLMALI

Hasarlı binalar konusunda herkesin hassas olması gerektiğini vurgulayan Gürkan, “Sabah belediyeden çıkarken bir vatandaşımız geldi. Burada imar komitesindeki arkadaşlara ve hassas olan bütün vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. ‘Başkanım’ dedi. ‘Annemi, hanımımı, 5 çocuğumu kaybettim.’ dedi. ‘Ben kaygımı kime yanayım’ dedi. ‘Siz neredeydiniz’ dedim. ‘Ben tır şoförüyüm’ dedi. Oturdukları bina 24 Ocak 2020 sarsıntısında ağır hasarlıymış, kimler devreye girmişse, nasıl bir formül izlemişlerse, ‘Hafif hasarlıya çevirdiler’ diyor. ‘Evim benim aileme mezar oldu’ diyor. Bunun altını çizerek tabir etmek istiyorum, yani tabiki ulusal servettir, ancak bu ulusal servet bize tabut olmayacak, bizim mezarımız olmayacak. Orta hasarlılarla ilgili olarak bunun altını çizerek söz etmek istiyorum” diye konuştu.

Başkan Gürkan, verilen dayanak ve katkılardan ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Bakanlara teşekkür etti.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.