Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C

İpsalalı üreticinin ‘çeltik’ isyanı!

Edirne’nin İpsala ilçesinde çeltik ekiminin yasal sonlarını aştığını sav eden büyükbaş hayvan üreticisi Yılmaz Aslan, maddelerin uygulanmasını talep etti. Hayvan üreticisi Aslan, İpsala Çeltik Komitesi hakkında da hata duyurusunda bulundu.

İpsalalı üreticinin ‘çeltik’ isyanı!
11 Temmuz 2023 04:14
32

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) – İpsala Turpçular Köyü’nde büyükbaş hayvan üreticiliği yapan Yılmaz Aslan, çeltik ekiminin meskun mahale kanunda belirlenmiş sonları aştığını tez ederek İpsala Çeltik Kurulu hakkında cürüm duyurusunda bulundu.

Aslan, 2 yıl öncesi çeltik ekimi nedeniyle 1936 yılında Reisicumhur Mustafa Kemal Atatürk vaktinde yapılmış kanunda belirlenen hudutların aşıldığını münasebet göstererek hukuk uğraşı başlattı.

“Madem hukuk devletiyiz kanunlara uyumaya mecburuz” diyen Aslan, “Kaldı ki bu kanunda da büyük Atatürk’ün imzası var. Reisicumhur Mustafa Kemal Atatürk diyor artık kanun değişirse eyvallah tamam ancak kanun yerli yerinde duruyor” diyerek, büyükbaş hayvan üreticiliği yaptığı çiftliğinin yanıbaşında çeltik ekimi nedeniyle hayvanlarının süt randımanının düştüğünü ve boğaya gelmediğini argüman etti.

“MAHKEME, UZMAN, HİÇBİR BİÇİMDE ÇELTİK EKİLEMEYECEĞİ KARARI VERDİ”

Büyükbaş hayvan üreticiliği yaptığı Turpçular Köyü’ndeki çiftliğinde Edirne Valiliği ve İpsala Kaymakamlığı hakkında verdiği cürüm duyurusuyla ilgili bilgi veren Yılmaz Aslan, başından geçen süreci şöyle anlattı:

“Tarlaya iki yıl evvel çeltik ekimi için hazırlık yapıldı. Valilik makamına çeltik ekim kanunu hatırlatılarak burada çeltik ekimi yapılamayacağını buna göz yummaları halinde Çeltik Kurulu Başkanlığı ve üyelerini isimli ve idari soruşturma açtıracağımı bildirir bir dilekçe gönderdim. Bunun üzerine kaymakamlık makamı uyduruk bir rapor tanzim ederek çeltik ekileceğini beyan eden bir rapor gönderdiler. Bu rapor üzerine İpsala Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat ettim. İsmi geçen tarlaya ve art tarafında bir yerde vardı orada ekiyorlardı. Buralara çeltik ekiminin yapılıp yapılmayacağının uygun olmasının tespitinin talebinde bulundum. Hukuk Mahkemesi yaptığı incelemelerde uzman raporu ve kadastronun gelmesiyle buraya hiçbir halde çeltik etkilemeyeceği kararı verdi”.

Kanunda çeltik ekiminin hudutlarının belirlendiğini kaydeden Aslan, “Çeltik; kimi kanuna nazaran olağan sulamayla 3 km uzaklıkta olması gerekir meskun mahallere ekilen tarlaların. Kesik sulama denilen ama ülkemizde uygulamayan bir metotla 50 metre ara olması gerekir ki burada gördüğünüz üzere 50 metre daha yoktur duvarın tabanı bitişiktir. Bunun üzerine her iki eken hakkında da ve İpsala Çeltik Komitesi Lideri ve üyeleri hakkında kabahat duyurusunda bulundum. Maalesef ‘soruşturmaya gerek yoktur’ kararı verilerek, durum hasıraltı edildi. Daha sonra takip eden yılda Edirne Valiliği makamına dilekçe verdim. Burada Çeltik Komitesi’nin verdiği müsaadeler kesik sulama yapılacak diye müsaade veriliyor. Aslında uygulamada kesik sulama diye bir şey yok gördüğünüz üzere her taraf deniz üzere artık göründüğü üzere buradan İpsala’ya kadar gördüğünüz alanın ekilmemesi gerekir. Kesik su damla sulama üzere bir şey. Dönümünde bir ton alıyorsa onda 250 kg alır uygulamada yok o. Fakat kanunda o günün kaidelerinde 1936 yılının kanunda kesik sulama diye bir şey konmuş. Uygulamada yok. Sonra Valilik makamına verdiğim dilekçe de şöyle dedim: ‘İpsala Çeltik Komitesi kesik sulama diye çeltik ekim müsaadesi veriyor ama uygulamada bu yapılmıyor. Olağan sulama yapılıyor bu olağan sulumayla da tabi bataklık oluyor sivrisinek çoğalmasına neden oluyor sivrisinekler her türlü hastalığın taşıyıcısı. Mavi lisan hastalığında sıtmadan tutun kanla bulaşan bütün hastalıklara kadar sivrisinekle geliyor. Benim burada hayvanlar benim gözlemlediğim boğaya gelmiyorlar, süt randımanını düşürdüler, gerilime giriyorlar. Ben sabaha kadar uyuyamıyorum” diye konuştu.

“KANUNDA REİSİ CUMHUR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN İMZASI VAR”

Yasaların uygulanmasını talep eden büyükbaş hayvan üreticisi Yılmaz Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Valilik makamına dedim ki dilekçemde ‘bu hukuksuz uygulamanın tekrarı halinde ‘Valilik makamı her türlü isimli ve idari soruşturmanın muhatabıdır’ dedim artık gördüğünüz üzere (Çiftliğinin duvarının yanındaki çeltik ekili tarlaları göstererek) gördüğünüz üzere her şey yerli yerinde yine yasadışı ekim yapılmakta. Bana Valilik makamına gönderdim yazıdan ötürü İpsala Kaymakamlığı Çeltik Komitesi işledikleri cürmün ikrarı mahiyetinde inkar etmiyorlar. İnkar etmiyorlar diyorlar ki muhtar ve azaları kesik sulamayla ekim yaptığını teyit ediyorlar diyor. Nasıl teyit bu ya? Teyit ediyorlar diyor doğruluyor diyorlar diyor beni yalancı çıkarıyorlar. Artık bunların üzerine verdiğim karşılıkta dedim ki bu çeltik kuruluna ‘muhtar ve azalar size dedim palavra beyanda bulunmuşlardır.’ dedim gidip görmedikleri için ve işlerine geldiği için dedim ki bu yaptığınız iş, misyonu berbata kullanma gereği hatasına girer, vazifesi berbata kullanma hatasında da zamanaşımı yoktur. zamanaşımı yoktur herkes bilsin. Bunları kanunlara maddelere uyumaya davet ettim. Ben bir vatandaş olarak dilekçemde tekrar kanunların uygulanmasını talep ediyorum, öbür bir şey talep etmiyorum. Bu durumda Valilik makamı ve İpsala Kaymakamlığı Çeltik Komitesi üyeleri kabahat işlemişlerdir. Adliye üniteleri ve idari üniteleri soruşturmaya davet ediyorum. Madem hukuk devletiyiz kanunlara uyumaya mecburuz. Kaldı ki bu kanunda da büyük Atatürk’ün imzası var. Reisicumhur Mustafa Kemal Atatürk diyor artık kanun değişirse eyvallah tamam ancak kanun yerli yerinde duruyor.”

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.