Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 23°C

İnşaatta iyileşme beklentisi durağanlaştı

İnşaat gereci sanayi endeksi Haziran ayında 71,10 puan oldu.

İnşaatta iyileşme beklentisi durağanlaştı
26 Temmuz 2023 12:24
32

ANKARA (İGFA) – Türkiye İMSAD İnşaat Materyali Sanayi Bileşik Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Haziran 2023 sonuçlarına nazaran Bileşik Endeks, Haziran ayındaki çalışma gün sayısının azalmasına bağlı olarak bir evvelki aya nazaran 0,35’lik gerilemeyle 71,10 puana düştü.

Rapora nazaran, iktisatta rasyonel tabana geri dönüşün itimat ve beklentiler üzerinde yarattığı optimistlik, haziran ayında yerini temkinli durağanlığa bıraktı.

Bu çerçevede İtimat Endeksi haziran ayında bir evvelki aya nazaran 0,47’lik düşüş ile 34,23 puana gerilerken, Faaliyet Endeksi ise 0,2’lik azalma ile 137,8 puan düzeyinde gerçekleşti.

Rapora nazaran zelzelenin olumsuz tesirlerini ve seçimlere ait belirsizlikleri büyük ölçüde geride bırakan inşaat gereci endüstrisi haziran ayında çalışma gün sayısında yaşanan değerli düşüşe takıldı.

Ekonomide rasyonel yere geri dönüşün itimat ve beklentiler üzerinde yarattığı optimistlik de haziran ayında yerini temkinli bir durağanlığa bıraktı.

GÜVEN ENDEKSİ YURT İÇİNDE GERİLEDİ, İHRACAT PAZARINDA YÜKSELDİ

Ekonomi etrafları tarafından dikkatle izlenen Türkiye İMSAD raporuna nazaran; mayıs ayında besbelli bir yükseliş gösteren İtimat Endeksi Haziran ayında yine hudutlu ölçüde geriledi.

Raporda, iktisatta rasyonel tabana geri dönüş tercih edilmesine karşın, inancın desteklenmesi için uygulamaların görülmesi gerektiği belirtildi.

Buna nazaran İtimat Endeksi haziran ayında bir evvelki aya nazaran 0,47’lik düşüşle 34,23 puana indi. Yurtiçi pazarlarda inanç haziran ayında sonlu ölçüde azalırken, ihracat pazarlarına olan inanç sonlu ölçüde yükseldi. Rapora nazaran iktisat siyasetlerinde rasyonel yere geri dönüş amacı de birinci evrede olumlu karşılandı. Lakin haziran ayında döviz kurları, maliyetler ve faizler tarafında kıymetli artışlar yaşanmasının faaliyetlere tesiri sınırlayıcı oldu.

Haziran ayında çalışma gün sayısının azalması ile bu tesirin tam olarak görülemediği, önümüzdeki aylarda siyasetlerin tesirlerinin daha net hissedileceği belirtildi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.