Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Astım hastaları için klima zararlı mı?

Nev Bandırma Göğüs Hastalıkları Kısmından Uzm. Dr. Elif Yaldız, global ısınma nedeniyle artan sıcaklık ve nemin klimaları da günlük yaşantımızın bir modülü haline getirdiğini belirterek, bu durumun astım hastalarını nasıl etkilediğini anlattı.

Astım hastaları için klima zararlı mı?
26 Temmuz 2023 12:36
35

BALIKESİR (İGFA) – Havaların ısınması ve beraberinde yaşadığımız ağır nemli havalardan kurtulmak için kullandığımız klimaların kurtarıcı olmakla birlikte birtakım meselelerin ortaya çıkmasına taban hazırlayabileceğini tabir eden Uzm. Dr. Elif Yaldız, astım ve alerji hastaları klima kullanırken birtakım kurallara uyarlarsa klimanın onlar için faydalı olabileceğini, fakat dikkat etmezlerse ziyan görebileceklerini belirtti.

Yaldız, “Astım hastalarının soludukları havanın ısısı, nemi ve paklığı çok kıymetlidir. Klimalar, uygun ısı ve nemi ayarlayabilmek açısından fayda sağlar. En uygun sıcaklık 24-25 derece ve nem de %40-50’dir. Yeni tip gelişmiş filtreli klimalar, tıpkı vakitte havayı temizleme özelliğine de sahip olduğundan mümkünse filtre kalitesi daha uygun olan klimalar tercih edilmeli, kesinlikle klima filtre bakımları önerilen sıklıkta yapılmalıdır” diye belirtti.

Klimanın ortamdaki havayı emip filtrasyon yaptıktan sonra dışarı verdiğinden ötürü vakitle aygıtın filtrasyon sisteminin de kirlenebildiğini belirten Uzm. Dr. Elif Yaldız, “Klimaların filtrelerinde biriken tozlarda bakteri ve mantar sporları üreyebilir. Bu mikroorganizmalar, astım hastaları ya da alerjik nezlesi olan hastalar için risk teşkil eder ve sık hastalanmalarına, astım ataklarına, alerjik yakınmaların artmasına ve akciğer enfeksiyonlarına yol açabilir. Fakat filtre paklığı ve bakımı düzgün bir halde yapılırsa bu riskler ortadan kaldırılabilir. Filtrenin bakımı uygun halde yapıldığında yahut değiştirildiğinde bu üniteler, havadaki astım tetikleyicilerini en aza indirmede çok tesirlidir. Hasebiyle astım semptomları riskini en aza indirmede, başarılılardır” dedi.

Bazı noktalarda dikkat edilmezse klimanın astım hastası olan bireye ziyanları olabileceğini de söz eden Dr. Yaldız, “Klimayı daima açık tutmanın iç ortamdaki havayı çok kurutabileceği unutulmamalı, klimalar aralıklı kullanılmalıdır” dedi.

Ayrıca Yaldız, “Hastalar klima kullanırken direkt klimanın rüzgârına maruz kalmamalı, karşısında oturmamalıdır. Üflemesi en kısıkta olmalı ve üst bakmalıdır. Klima çalıştırılmaya başlandığında ortam çok süratli soğutulmamalı, yavaş yavaş soğutulmalıdır. Böylelikle bedenin ani sıcaktan soğuğa maruz kalması engellenmiş, ısı değişikliğine ahenk sağlamasına imkan verilmiş olur” diye belirtti. Yaldız, “Özetle klima kullanımının astımlı ve alerjik hastalar açısından kimi riskleri olmakla birlikte, yüksek sıcaklık ve nem oranının riskleri de göz gerisi edilemez. Münasebetiyle astım hastalarına klimaları şuurlu bir biçimde kullanıldığı sürece önerebiliriz” diyerek kelamlarına son verdi.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.