Dolar 34,2984
Euro 37,3618
Altın 3.029,11
BİST 8.863,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

‘Yarının Köyleri’ ile hedef 1 milyon kişiye ulaşmak

Türkiye’nin dört bir yanındaki köylere dijital dönüşüm fırsatı sağlayarak kalkınmalarını destekleyecek “Yarının Köyleri” projesinin birinci faz çalışmaları süratle devam ediyor.

‘Yarının Köyleri’ ile hedef 1 milyon kişiye ulaşmak
21 Temmuz 2023 19:00
73

ANKARA (İGFA) – Türkiye’nin önder, dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ile yürütülen ve Türkiye’nin dört bir yanındaki köylere dijital dönüşüm fırsatı sağlayarak kalkınmalarını destekleyecek “Yarının Köyleri” projesinin birinci faz çalışmaları sürüyor.

Adana Kürkçüler, Diyarbakır Bağıvar ve İzmir Ulamış köylerinde kurulacak dijital merkezlere yönelik, lokal paydaşların görüşlerini almak ve yol haritasını birlikte oluşturmak hedefiyle kamu kurumlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve fikir başkanlarının iştirakiyle üç vilayette çalıştaylar düzenlendi.

Geniş iştirakli çalıştayların çıktıları ile projenin gelecek adımları için eserlerin belirlenmesi, eser yol haritaları ve yönetişim planları oluşturuldu.

Anadolu’nun bereketli topraklarının eserlerinin, el emeği ve zanaat yapıtlarının markalaşarak, teknolojinin de gücü ile tüketici ile buluşması ve kırsal kalkınmayı teşvik etmesine odaklanan projede eser yol haritalarının oluşturulmasına Kentsel Strateji grubu istikamet verdi.

Kentsel Strateji Kurucusu ve Kent Plancısı Faruk Göksu “Kırsalda teknolojiye ve onun olumlu getirilerine odaklanan yol haritaları bugünü keşfet, yarını tasarla ve dijitalle kalkınma temel adımları ile katma kıymet yaratan yeni jenerasyon eserlerin üretilmesi için değerli bir kılavuz niteliğindedir. Akıllı tarım uygulamalarıyla ziraî verimliliği artırmak için toprak ve eser idaresini, kaynakların daha ekonomik kullanımı ile etrafa verilen zararın en aza indirilmesini hedefliyoruz. Köylerimizde bilhassa genç jenerasyon girişimciliğin artırılması için kurulacak dijital merkezlerde geliştirilecek program ve projeler ise yarının köyleri modelinin yaygınlaşması açısından kıymetli olacaktır” dedi.

Projenin tıpkı vakitte üretimde akıllı tarım teknolojileri kullanarak verimliliğin artırılmasına ve tabiata hassas tarım yapılmasına odaklanıldığına dikkati çekilirken, akıllı tarım alanındaki çalışmalar ise Boğaziçi Üniversitesi İktisat Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan danışmanlığında yürütülüyor.

“YARININ KÖYLERİ” PROJESİ İLE MAKSAT 1 MİLYON BİREYE ULAŞMAK

Adana, Diyarbakır ve İzmir vilayetlerinde üç pilot köy ile başlayan “Yarının Köyleri” projesinin birinci fazına, yaşanan zelzele felaketi sonrası 2024 prestijiyle Hatay’ın da dahil edilmesi planlanıyor. Proje ile beş yılda toplam 10 köye ve 1 milyondan fazla bireye ulaşılması hedefleniyor. Proje kapsamında, birinci etapta her köy için gelişme potansiyeline sahip üç lokal esere odaklanılacak. Pilot köylere kurulacak dijital merkezlerden tüm yakın köylerin faydalanması mümkün olacak. Belirlenen pilot vilayetlerde yeni e-ticaret teşebbüsçüsü oranının ise proje tamamlandığında yüzde 60 artacağı öngörülüyor.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.