Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Turizmcileri iç pazar endişesi sardı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Lideri Firuz Bağlıkaya, iç pazarda fiyatların makul düzeylere inmesi halinde daha çok vatandaşın yurt içinde tatile çıkma imkanıyakalayacağını söylemesinin akabinde turizm bölümü temsilcilerinden dayanak açıklaması geldi.

Turizmcileri iç pazar endişesi sardı
29 Temmuz 2023 21:12
169

İSTANBUL (İGFA) – Sanitas SPA & Wellness kurucu ortağı, turizm acentesi MeduluxHealth&Travel’ın sahibi ve Türkiye Genç İş İnsanları Derneği Lider Yardımcısı Şebnem Akman Balta, İç pazarı tekrar kazanmak için otellerin hemen indirim yapması gerektiğini söyledi. Balta, aksi taktirde iç pazarı Akdeniz çanağındaki öbür ülkelere kaybedeceğimize dikkat çekti.

“İÇ PAZARI YİNE KAZANMAK İÇİN FİYATLARDA İNDİRİM YAPILMALI”

Turizmde en dolu geçirilen temmuz ayının beklentileri karşılayamaması sonrası turizm beldelerinde otellerin doluluk oranlarının yüzde 60’larda kaldığı ve bu kapsamda işten çıkarmaların başladığı haberlere yansıdı. Bu kapsamda harekete geçen turizm dalı temsilcileri otelleri indirim yapmaya çağırdı. Bu davete birinci takviye Sanitas SPA & Wellness kurucu ortağı, turizm acentesi MeduluxHealth&Travel’ın sahibi Şebnem Akman Balta’dan geldi. Turizmde bölümünde bilhassa Bodrum’da yaşanan meşakkatlere değinen Şebnem Akman Balta, “İç pazardaki lokal yerli konuklarımızın Akdeniz çanağındaki başka otelleri tercih etmelerine neden oluyor. Yani euronun yükselişi, ünite maliyetlerinin artması, bilhassa işçi maliyetlerinin çok fazla olmasından kaynaklı fiyatlarımız da önemli bir artış olmuştur ve bu artışlardan iç pazar önemli manada etkilenmiştir. İç pazarı tekrar kazanmak ve alışmış olduğu tatil alışkanlığını kaybetmemesi için konuklarımızı kazanmak ismine mutlaka fiyatlarda bir realizasyon yapılması gerekir. Aksi takdirde 5 yıldızlı lüks otel tercihi yerine 4 yıldızlı oteller yahut airbnb’ye yanlışsız bir eğilim olacaktır” diye konuştu.

“TURİZM BELDELERİNDE AİRBNB’YE MÜSAADE VERİLMEMELİ”

Günibirlik kiralamaların turizm bölümüne darbe vurduğuna dikkat çeken Şebnem Akman Balta, “Airbnb’nin artmasının önüne geçmek için de günübirlik kiraya vermeye ilgili ruhsatlandırmaların denetlenmesi hatta turizm bölgelerinde tahminen de verilmemesinin sağlanması gerekir. Aksi takdirde üst segment otellerde de yaşanacak krizin 4 yıldızlı otellere yanlışsız da kayacağını düşünmekteyim. O yüzden airbnb konusuna bilhassa stratejik noktada olan turizm bölgelerinde daha dikkatli davranmamız gerekir ve kesinlikle Bodrum’daki fiyatların realizasyona muhtaçlık duyuluyor” dedi.

“KRİZİN SÜRATLİCE ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR”

Dolar kurundaki önemli manada yaşanan yükseliş ve eurodaki yükseliş nedeniyle beşerler tercihlerini daha çok Yunanistan üzere bölgelere çevirmiş durumdalar. Ayrıyeten sarsıntı kaynaklı bir itimat sorunu da yaşadığı ülkemiz. Bu meselelerin atlatılması için hem iktisatta hem de afet bölgesi imajının ortadan kalkması hem de iktisattaki yaşanan bu krizin suratı çözülmesi gerekmektedir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.