Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C

SABİM resmen kuruldu

Kısa ismi SABİM olan Sıhhat ve Toplumsal Hizmet Birlik ve Uğraş Platformu, 19 sendika 2 aile tabibi federasyonu olmak üzere toplam 21 STK’nın birleşimiyle kuruldu.

SABİM resmen kuruldu
22 Temmuz 2023 16:36
32

ANKARA (İGFA) – SABİM’den yapılan yazılı açıklamada şunlar söylendi: “Bugün burada yetkili olmasına karşın üyelerinin hakkını arama noktasında kâfi inisiyatifi almayan sıhhat sisteminin bu hale gelmesinde büyük rolü olan sendikalara karşı, sendikal çabanın varlığını ve ehemmiyetine vurgu yapma ve sahanın beklediği umuda deva olmak üzere 21 STK bir ortaya geldik.

Etki gücümüzü Yetkiyle taçlandırma ismine bütün Doktor ve Sıhhat kurum çalışanlarını, Platform paydaşlarımızdan, kendilerine yakın bulunan sendika ve derneklere üye olmaya davet ediyoruz.

Platform için birlik daveti yapan ve Platformun sözcüsü Doktor Birliği Sendikası başta olmak üzere 21 STK bir birincisi gerçekleştiriyor olmanın, heyecanı ve gururu içerisindeyiz. Üyelerimize karşı gerçek manada sorumluluk hissetmenin şuuruyla, mevcut meselelerin çözülmesi ismine her alanda ortak çaba ve güç birliği için bu büyük birlikteliği gerçekleştirdik.

SABİM, 19 SENDİKA 2 AİLE DOKTORU FEDERASYONU OLMAK ÜZERE TOPLAM 21 STK’NIN BİRLEŞİMİNDEN OLUŞUYOR

Sağlık ve Toplumsal Hizmet Birlik ve Çaba Platformu, 19 sendika 2 aile doktoru federasyonu olmak üzere toplam 21 STK’nın birleşiminden oluşmaktadır. Kurulan birliktelik ile ortak taleplerimiz açıklanacak, yol haritası belirlenecek ve büyük kitlesel eylemselliklere başlanacaktır.

Taleplerimizi lisana getirme emelli birinci iş bırakma hareketimiz, toplu görüşme mukavele görüşmelerinin başlayacağı 1 ve 2 Ağustos 2023 tarihlerinde gerçekleşecektir.

Hekimler, sıhhat kurum çalışanları, ebe hemşireler tıbbi Sekreterler teknisyen teknikerler GİH YHS THS sıhhat ve toplumsal hizmet çalışanının mevcut sistem içerisinde hizmet sunabilecek tahammülü kalmamıştır. Her iş bırakma hareketlerimizde olduğu üzere poliklinik hizmeti üzere elektif hizmetler verilmeyecek fakat acil durumlar iş bırakma hareketinden muaf tutulacaktır.

SAĞLIK SİSTEMİNDE KALİTELİ HİZMET

Sağlık sisteminde kaliteli hizmet sunumu için kâfi vakte, kâfi fiyata ve hak edilen saygınlığı görmeye muhtaçlığı vardır. 3-5 dk. muayene mühletleri ile sürdürülmeye çalışılan bu sistemle hastalar güzelleşememekte, analiz ve tetkiklere yüklenilmekte, defansif tıp gelişmekte ve hastaların güzelleşerek sistem dışına çıkması sağlanamadığından, daima sistem içerisinde kalmaya zorlanarak, gereksiz yoğunluk oluşturmaktadır. Çok yoğunluk ve baskı temelinde inşa edilmiş bu gereksiz, anlamsız ve şiddete davetiye çıkaran kör sarmal artık sona ermelidir. İnşa edilecek ülkü sıhhat sistemi için 15-20 dakikalık muayene müddetleri temel alınmalı ve “Hakkıyla Görev” şuuruyla hareket edilmelidir.

Aile hekimliğinde tarama ve izlemler üzere kollayıcı odaklı sıhhat hizmetlerine yoğunlaşılmalıdır. Cari ödeme yetersizliği sebebiyle aile hekimliği sistemi, sekteye uğrama tehlikesi ile karşı karşıyadır. Yeniden yetersiz fiyatlar sebebiyle ASM’lerde vazife alan sıhhat çalışanları TSM’leri tercihi etmeye başlamıştır.

ÜCRET ARTIŞI

Mevcut koşullarda ülkemizin içerisinde bulunduğu enflasyonist ortam sebebiyle yapılacak her türlü fiyat artışının yetersizliği ise aşikardır. Bu sebeple insanca ömür için maaş alt sonu, yoksulluk sonu olmalıdır. En düşük sıhhat kurum çalışanı yoksulluk hududu üzerinde, en düşük Doktor maaşı ise bu hududun en az 3 katı olmalıdır. Eğitim liyakat ön planda olmalıdır.

Şiddetle ilgili oluşan hadiselerde tesirli ve caydırıcı yol ve teknikler belirlenmeli ve pratikte uygulanmalıdır. Sıhhat sisteminin yine inşası doktorlar ve sıhhat kurum çalışanlarına duyulacak hürmet ve sevgi inşasıyla mümkün olacaktır. Artık hem yitirilen saygınlığın yine iadesi hem de yetersiz fiyatların yoksulluk sonu baz alınarak belirlenmesinde alınan eğitimin hakkına nazaran uygulamaya geçilmesi temel prensip olmalıdır. Aksi takdirde bu gelir adaletsizliğinin olduğu yerde kimse meşakkatli eğitim sürecine göğüs germeyecek, ileride sıhhat hizmeti verecek takımlar yetişmeyecek ve sıhhat hizmeti alabilme imkanı kalmayacaktır.

YETKİLİ ANCAK ETKİSİZ SENDİKALAR

Yetkili lakin etkisiz sendikalarda bulunan tüm çalışma arkadaşlarımıza bu zulme ortak olmama ismine reaksiyonlarını göstermelerini bekliyor başlatılan bu onurlu çaba de yer alma ismine ortamıza davet ediyoruz.

Ülkemizde oluşacak ülkü sıhhat sisteminin en büyük destekçisi olan bizler hastalarımızın nitelikli tedavi olma ve düzgünleşme hakkını savunduğunuzun hastalarımızca bilinmesini dilek ediyoruz.

Pandemide ve her türlü şiddetli kurallarda hastalarımıza verdiğimiz fedakarca hizmetin unutulmamasını bekliyoruz.

Nitelikli sıhhat hizmeti oluşumu için verilecek bu gayrette yalnızca kendimiz için değil hastalarımız içinde çaba ettiğimizin şuuruyla tüm halkımızı yanımızda olmaya davet ediyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.