Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 23°C

İzmir’de Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele… 5 bin tuzak dağıtılıyor

Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği ve İzmir Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Gayretin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ kapsamında 5 bin Akdeniz Meyve Sineği çaba tuzağı, Menderes Gümüldür’de gerçekleştirilen merasim ile üreticilere dağıtıldı.

İzmir’de Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele… 5 bin tuzak dağıtılıyor
26 Temmuz 2023 19:24
28

İZMİR (İGFA) – Gümüldür çiftçisi Düzgün Tarım Uygulamalarıyla katma kıymet üretmeye devam ediyor.

Kalıntısız ve katma pahalı üretim hedefiyle Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği ve İzmir Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Uğraşın Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ kapsamında 5 bin Akdeniz Meyve Sineği gayret tuzağı, Menderes Gümüldür’de gerçekleştirilen merasim ile üreticilere dağıtıldı.

Merasime AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Parçalanamaz Çankırı, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, Menderes Belediye Lider Vekili Erkan Özkan, İzmir Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Mustafa İhtimam, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lider Yardımcısı Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak ve üreticiler iştirak sağladı.

Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, “Öncelikle geçtiğimiz bir yıl boyunca biyoteknik gayret konusunda gösterdikleri hassasiyet ve ağır emekleri için başta Tarım ve Orman Vilayet Müdürümüz Mustafa Özen’e, kıymetli ilçe müdürlerimize, kaymakamlarımıza, bölge vekillerimize, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki teknik çalışana ve üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bizim üretim ve ihracatta muvaffakiyet için iki temel koşulumuz var. Kalıntısız üretim ve kaliteli üretim. Dünya narenciye üretiminde 8.sırada, ihracatında ise 4.sırada yer alıyoruz. 2022 yılında Türkiye’nin narenciye ihracatı 904 milyon dolar olurken, mandalina 463 milyon dolarla ihracat başkanı oldu. Limon ihracatımız 273 milyon dolar olurken, Portakal ihracatımız 98 milyon dolar ve greyfurttan da 69 milyon dolar döviz elde ettik. 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz.” dedi.

5 BİN TUZAK DAĞITILDI

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Ayrılamaz Çankırı, “İzmir tarımın turizmin kalbi. Bütün üreticilerimiz akıllı tarımla üretim yapıyor. Üreticilerle firmaların bir ortaya gelmesi gündemimizde. Takviyelerle üreticiyi garantili eserlerle buluşturduk. Global ısınmayla uğraş ediyoruz bilhassa Menderes havzasını uygun korumalıyız. ÇKS kayıtları badirelerini Bakanlığımıza götürdük yakın vakitte çözeceğiz artık üretici bazlı olarak ÇKS kayıtları yer alacak. Zararlılarla gayrette akıllı tarım değerli. Bu yüzden bugünkü aktiflikte üreticilerimize 5 bin tuzak dağıtıldı” dedi.

İzmir Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Mustafa İhtimam, “160 bin ton mandalina üretimimiz var. Satsuma mandalina tadı ve aroması ile dünyada biliniyor. Seferihisar, Selçuk, Menderes’te Satsuma mandalinanın yüzde 80’i ihracata gidiyor. Bu yüzden hiçbir sorun yaşamamalıyız, ziyanlı popülasyonu ile uğraşta kullanılan kimyasal kalıntıdan ötürü geri dönmemesi gerekiyor. Biyoteknik gayret gerekiyor Akdeniz meyve sineğine ihracatta sıfır tolerans var. Bu yüzden bu tuzaklar çok değerli. Bölgenin tamamı çaba etmeli. 10 günde iki mahallede bütün üreticilere parasız tuzak dağıtacağız Bakanlığımız Yeterli Tarım Uygulamaları üretimine takviye veriyor. Güzel Tarım Uygulamaları’nda Ege’nin birincisiyiz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.