Dolar 32,3445
Euro 34,8714
Altın 2.383,69
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Hipertimi ateş ile karıştırılmamalı… Sıcak çarpmasına dikkat!

Çok sıcaklar ile gündeme gelen Hipertermi yahut ısı hastalığı, olağandışı derecede yüksek bir beden sıcaklığı olup, hiperterminin ateş ile karıştırılmaması tarafında Prof. Dr. Ali Osman Yıldırım kıymetli açıklamalarda bulundu.

Hipertimi ateş ile karıştırılmamalı… Sıcak çarpmasına dikkat!
26 Temmuz 2023 10:00
33

İSTANBUL (İGFA) – Hipertermi çoklukla sıcak, nemli şartlarda çok zorlamanın sonucu olup, 2004 ile 2018 ortasında, ABD’de her yıl ortalama 702 ısıya bağlı vefat meydana geldi.

Burada değerli olan; hipertermi hastalığının ateşle tıpkı şey olmadığıdır.

Bu bahiste İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Acil Servis Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Yıldırım kıymetli açıklamalarda bulundu.

Hipertermiye sahip olduğunuzda beden ısınız, hipotalamusunuz (beyninizin birçok beden işlevini denetim eden kısmı) tarafından denetim edilen makul bir “ayar noktasının” üzerine çıktığını kaydeden Prof. Dr. Yıldırım, “Ancak ateşiniz olduğunda, hipotalamusunuz aslında bedeninizin ayar noktası sıcaklığını yükseltir. Beden sıcaklığındaki bu kasıtlı artış, bedeninizin bir hastalık yahut enfeksiyonla savaşma girişimidir” dedi.

Hiperterminin belirtileri konusunda bilgiler de veren Yıldırım, “Isı krampları tipik olarak ayaklarınızda, baldırlarınızda, uyluklarınızda, ellerinizde yahut kollarınızda ani kas spazmlarına neden olur. Kramplar ağrılı yahut gergin olabilir. Kramp geçtikten sonra kaslarınız ağrıyabilir. Sıcak çarpması belirtileri ekseriyetle sıcak bitkinliğine benzeri olabilir. Sıcak çarpması olan bireylerde şok gelişebilir, komaya girebilir, organ yetmezliği yaşayabilir yahut ölebilir. Sıcak çarpması belirtileri yaşarsanız, derhal tıbbi yardım alınmalıdır” ihtarında bulundu.

“İşiniz yahut spor nedeniyle sıcakta aktiviteler yapmanız gerekiyorsa, bedeninizin yavaş yavaş sıcağa alışmasını sağlayın” diyen Prof. Dr. Yıldırım, “Gerçekten sıkıntı işleri yapmanız gerekmeden yaklaşık iki hafta evvel hafif işler yapmaya yahut idman yapmaya başlayın. Akabinde, bedeninizin yüksek sıcaklıklara dayanma yeteneğini kademeli olarak geliştirin. Mümkünse, işi daha serin olabileceği sabahın erken saatlerinde yapmayı planlayın. Sabah 10.00 ile 16.00 saatleri ortasında kapalı alanlarda olmaya çalışmak gereklidir. Bebekler, yaşlılar, sportmenler ve şiddetli dış yer meslekleri olan şahıslar hipertermi için en yüksek risk altındadır. Isı hastalığı olan şahıslar beden sıcaklıklarını çabucak düşürmelidir. Sıcak çarpmasının birinci belirtilerinde çabucak 112 aranmalıdır” diye konuştu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.