Hatay’ın iş yükü 12 kat arttı!
Hatay Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Lütfü Savaş, İskenderun’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. İskenderun kıyı kıyısında denizin taşmasıyla oluşan sorunlara yönelik de kurumlar misyon davet edildi.
HATAY (İGFA) – 6 Şubat tarihinde yaşanan sarsıntı felaketi sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Hatay Büyükşehir Belediye Lideri Lütfü Savaş, kurumların bir ortada bütün olarak çalışması gerektiğini ve afet yaşayan vilayetlerin acil takviyeye muhtaçlığı olduğunu vurguladı.
Hatay genelindeki meselelere dewğinen Lider Savaş, “Hatay’ın her noktasında bilhassa 7 tane ilçemizde Antakya, Defne, Kırıkhan, Samandağ, Hassa İskenderun ve Arsuz‘da büyük yıkımlar oldu. Bu yıkımlar sonucunda her tarafta şu anda acil yıkılması gereken ve yıkılmış binaların enkazı kaldırıldı. Şu anda 49 binin üstünde ağır hasarlı binamızın yıkımı ve bertaraf edilmesi işleri gerçekleşiyor. Natürel ki bu hem vakit hem de kentte birçok yerde binalar yıkılırken kaldırılırken hem asfalt hem kaldırım hem de maalesef alt yapıda içme suyu şebekemiz de kanalizasyonu burada yağmur suyu burada her yerde tahribat oluyor” dedi.
Büyükşehir Lideri olarak bütün Hatay’ı düşünmek zorunda olduğuna dikkat çeken Lider Savaş, afet bölgesi kurum ve kuruluşlarında vazife yapanların da afetzede olduğunu hatırlattı.
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN İŞ YÜKÜ 12 KAT ARTMIŞTIR
Belediyelerin vatandaşa hizmet noktasında sarsıntı sonrası değerli derecede arttığını belirten Savaş, “Şu anda Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin iş yükü 12 kat artmıştır. Can kaybı olan birçok yakınının hayatını kaybettiği birçoğunun hastanede yattığı bir ortamda şu anda bizim Hatay Büyükşehir belediye Başkanlığı’nın bütün çalışanları yaklaşık %90 ortasında Hatay’da her tarafta. Lakin düşünün artık bir heyelan olmuş 9 kilometrelik yolumuzun büyük kısmını paramparça etmiş ana boruları onunla uğraşıyorsunuz. Hatay’ın her tarafında mahalleler yok olmuş her tarafta altyapı ziyan görmüş ve bir tarafı yapıyorsunuz ondan sonraki yeri yapmak zorundasınız. Bu kadar 12 kat iş yükünün artmış olduğu yerde HATSU 4 ay hiç para almadan devam etti. Yalnızca vilayetler Bankası’ndan gelen hisseyle hizmete devam etti” dedi.
HATSU’NUN DAYANAĞA GEREKSİNİMİ VAR
HATSU kurumunun değerli derecede maddi dayanağa muhtaçlığı olduğunu belirten Savaş, “Ulusal manada afet bölgesindeyiz. Afet bölgesinde yalnızca Büyükşehir değil su konusu bilhassa en az 6 ay başka vilayetlerden destek yapılması lazım. Ya da Devlet Su İşlerinin majör işleri ziyadesiyle yapıp minör işleri HATSU’nun yapması lazım. Şu anda HATSU yeteri kadar karşılık veremiyoruz diyor veremiyoruz zira ekipman yetersiz paraları yok. Bunun için önceki gün toplantı yaptık 5 gün evvel toplantı yaptık. Vali Bey’in başkanlığında. Vali Beyefendi de tüm bu sıkıntıları çözmek istiyor yani artık geçmişteki eksikleri söylüyoruz lakin şu anda da yapılan davranışların hoş davranışları da ben sizde rahat rahat paylaşırım” diye konuştu.
İskenderun Değirmendere mevkiinde bulunan su kaynağını İskenderun’a iletilmesi için yapılan çalışmanın Denizciler su deposuna ulaştığını müjdeleyen Genel Müdür Polat, çalışmaların tamamlanmasıyla saniyede 800 litreye ulaşan bir kaynak suyunu iletmede son etaba gelindiğini açıkladı.
İSKENDERUN KIYISINA İLGİLİ KURUMUN TAHKİMAT YAPMASI GEREKİYOR
İskenderun kıyı kıyısında denizin taşmasıyla oluşan sorunlar hakkında konuşan Genel Müdür Polat, 1 metreye kadar kıyıda oturmalar mevcut olduğunu ve bundan ötürü deniz suyunun taşarak hayatı olumsuz etkilediğini söyleyerek hemen ilgili kurumların kıyıda tahkimat yapması gerektiğini kaydetti.