Egeli ihracatçılar madencilikte ruhsattan dertli!
Ege Maden İhracatçıları Birliği İdare Şurası Lideri İbrahim Alimoğlu, Bergama’da 5 yıldır sonuçlandırılmamış ruhsat başvurusu olduğunu belirterek müracaat süreçlerinin süratli sonuçlandırılması talebinde bulundu.
İZMİR (İGFA) – Ege Maden İhracatçıları Birliği, Bölgesel İstişare Toplantılarına granitin başşehri Bergama’da gerçekleştirdi.
Bergama’da evvel granit tesislerini ziyaret eden Ege Maden İhracatçıları Birliği İdare Konseyi sonrasında “Maden Dalı İstişare Toplantısı”nda Bergamalı madencilerle bir ortaya geldi.
Bergama’nın Sahip olduğu tarihi ve kültürel kıymetleriyle Türkiye’nin 13. ve İzmir’in birinci UNESCO Dünya Mirası kenti olduğunu lisana getiren Ege Maden İhracatçıları Birliği İdare Şurası Lideri İbrahim Alimoğlu, Bergama’nın tarihi özelliklerinin yanı sıra; kıymetli maden rezervleri ile ön plana çıktığını vurguladı. Alimoğlu, “Bergama 2022 yılında 21 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirdi” dedi.
MADENCİLİKTE RUHSAT MÜRACAATLARI HIZLANMALI
Toplumsal mutabakat ve farkındalık ile tabiat ve maden ortasındaki dengeyi kurarak, ülkemizin toprak altındaki cevherlerini zenginliğe dönüştürme gayesinde olduklarının altını çizen Lider Alimoğlu, “Çevreci ve teknoloji uygulamalarını aktif kullanarak, sürdürülebilir madenciliği gerçekleştirebiliriz. Bunun için muhtaçlığımız olan tek şey ilgili Bakanlık ve Lokal Yönetimlerimizle, dernek ve odalarımızla bağlantı halinde kalmaktır. Madencilik, bilinenin bilakis mevzuatlara nazaran sıkı bir biçimde denetlenmektedir ve şiddetli müsaade süreçlerinden geçmektedir. ÇED Yönetmeliği’nde madencilik projeleri, faaliyet yapılacak sahanın büyüklüğü ve projenin çeşidine nazaran EK-1 ve EK-2 olarak ikiye ayrılmıştır. Her iki rapor da ilgili kurumlardan uzmanların iştirak ettiği sıkı bir kontrolün akabinde oluşturulur. Bölge madencilerimiz, 2018 yılından bu yana Ek-2 raporu gereklilikleri sağlamış olmalarına karşın, Etraf vilayet Müdürlüğünün getirdiği mecburilik ile Ek-1 raporu için Ankara’ya müracaat etmek mecburiyetinde kalmışlardır. Bölgemizdeki doğal sit çalışmaları yüzünden ÇED sürecinde, Ek-1’e birinci kere müracaat edip, 2018 yılından bu yana bekleyen ve sonuçlandırılmamış 7 ruhsat bulunmakta olup, kapasite artışı için ise müracaat edip sonuç alamamış 3 ruhsat olduğunu da bilmekteyiz. Madencilikte ruhsat müracaatları hızlanmalı” diye konuştu.
Ege Maden İhracatçıları Birliği TİM Genel Konseyi Delegesi ve Bergama Granit Üreticileri Derneği Lideri Burak Ürper, madenlerin insanlığın gelişiminde büyük hisse sahibi olduğunu, 90 çeşit madenin 70 adedinin Türkiye’de çıkarıldığını, MTA bilgilerine nazaran maden rezervlerinde 132 ülke ortasında 28. Sırada yer aldıklarını kaydetti.
Bergama’da perlit, demir, altın, kömür ve granit işletmeleri olduğunu, 35 granit işletmesi bulunduğunu lisana getiren Ürper, “Bergama’daki granit işletmeleri bin 500 – 2 bin kişi istihdam edilirken, 35 milyon dolar ihracat yapılıyor” dedi.