Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Piyasaların gözü FED’in kararında

Türkiye’de vatandaşların inançlı liman olarak gördükleri yatırım aracı altında hareketlilik sürüyor. 25 Temmuz itibariyle gram altının alış fiyatı 1.693,27 TL satış fiyatı ise 1.693,63 TL oldu. İlerleyen süreçte altında durum ne olacak? FED faiz kararı piyasaları nasıl etkileyecek?

Piyasaların gözü FED’in kararında
25 Temmuz 2023 18:12
30

Herkes Duysun / BURSA (İGFA) – ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı için piyasaların bekleyişi devam ediyor. Temmuz ayı faiz kararını açıklayacak olan FED öncesinde altın, dolar ve euro paritelerinde hareketlilik sürüyor.

Herkes Duysun grubu olarak faiz kararı öncesinde piyasalarda neler olacağına dair kuyumcu ve döviz ofisinden beklentiler ile ilgili bilgiler aldık.

“ALTIN EN İNANÇLI LİMAN”

Altının inançlı liman olduğunu söyleyen ve yatırımcılarını uzun vadede kazandıracağını tabir eden esnaf, “Güne başladığımız sayılarda altında kısa bir geri çekilme var. Onsta ve dolarda bir gerileme kelam konusu lakin bu geri çekilmeler değerli değil, uzun dönemde ne olacağı kıymetli. Altın uzun vadede artacak bir değerdir” dedi.

Kuyumcu esnafı, altının fiyatlandırmasına ve ülkemizdeki artışını nasıl öngörebileceğimize dair açıklamasında ise, “Bunu varsayım etmek çok sıkıntı zira altın yalnızca ülkemizdeki pahalara bakılarak hesaplanan bir şey olmadığı için bunu söylemek çok güç. Altın küresel bir metadır o yüzden söyleyebilmek çok güç. Hafta sonunda 1985 dolar olan ons şu anda 1975 bandında, dolarda 27.30 iken şu anda 27.10 bandına geriledi. Bu geri çekilmeler altınında biraz gerilemesine neden oldu ancak uzun vadede ne olacağını kestirmek zor” yorumunda bulundu.

Altın ile dolar ortasındaki bağıntıya değinen ve altının yükselmesinde doların tesirinin de olduğunun altını çizen esnaf, “İnsanlar gelir elde etmek için kesinlikle bir arayış içerisindeler, bu kararlar olağan anlık olarak çok az değişimlere sebep olabilir lakin altın küresel bir meta olduğu için bunlar yalnızca ülkemizde olan şeylerle çok büyük bir değişime uğrayabilecek diye söyleyemeyiz bence bütün dünyada genelde ne oluyor ne bitiyor bunlar değerli. Ons altının bir hesaplama sistemi vardır; Ons ve dolar birlikte hareket ederse üst bir ivme kazanır, Onsta bir gerileme dolarda bir çıkış olursa birebir kalır, Onsta düşüş ve dolarda düşüş olursa birazcık gerileme olur. Hesaplama prosedürü biraz farklıdır yalnızca dolar arttığı için altın artmayabilir, yalnızca dolar düştüğü içinde altın düşmeyebilir” sözlerine yer verdi.

Dövizle ilgili yorumlarını belirten esnaf dolarda bir müddet hareketlilik olmayacağını ve Euro’nun parite olarak kıymet kazanacağını söyledi.

FED FAİZ KARARI NE VAKİT AÇIKLANACAK?

FED faiz kararı toplantısı 25-26 Temmuz tarihlerinde yapılacak ve 26 Temmuz akşamı saat 21.00’da kritik faiz kararı açıklanacak.

FED HAZİRAN FAİZ KARARI KESTİRİMLERİ NEDİR?

ABD Merkez Bankası (Fed) 15 ay sonra birinci kere siyaset faizini sabit tuttu.

Fed, siyaset faizini beklentiler doğrultusunda değiştirmeyerek 16 yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 5-5,25 aralığında tuttu.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay siyaset faizini yüzde 60 ihtimalle 25 baz puan artıracağı öngörülüyor.

Karar sonrası düzenlediği basın toplantısında konuşan Fed Lideri Jerome Powell, enflasyon baskısının yüksek olmaya devam ettiğini söyledi. Powell, “Neredeyse tüm Fed yetkilileri, enflasyonu vakitle yüzde 2’ye düşürmek için bu yıl birtakım ek faiz artışlarının uygun olacağını düşünüyor.” dedi.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.