Ek bütçede aslan payı AFAD’a
Ek bütçe kanun teklifi, TBMM Genel Konseyi’nde kabul edilerek maddeleşti. Bütçeye 1 trilyon 119.5 milyar lira eklenmesi öngörülüyor.
Kanunla, genel bütçe kapsamındaki yönetimlerin bütçe tertiplerine 1 trilyon 74 milyar 508 milyon 886 bin lira, özel bütçeli yönetimlerin bütçe tertiplerine 45 milyar 5 milyon 627 bin lira olmak üzere toplam 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ödenek eklenecek.
Ödenek eklemeleri karşılığı Hazine yardımı ödeneklerini ilgili yönetim bütçelerine eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
2023 Yılı Merkezi İdare Bütçe Kanunu’na bağlı genel bütçe gelir varsayımı toplam 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira artırılacak.
Bu ortada 4. unsurun kabul edilmesinin akabinde, teklifin tümü oylamaya sunulmadan evvel Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz kelam alarak, katkı veren herkese teşekkür etti, teklifin ülkeye, millete güzel olmasını diledi.
Daha sonra oylamaya sunulan teklif kabul edildi.
Teklifle en yüksek ek ödenek 482 milyar 829 milyon lira ile Afet ve Acil Durum Başkanlığına, ikinci en yüksek ek ödenek ise 279 milyar 750 milyon 936 bin lira ile Hazine ve Maliye Bakanlığına verilecek. Ek ödenek gereksiniminin sarsıntıdan ziyan gören vatandaşların muhtaçlıklarının karşılanması, hasar gören konutların tekrar inşası, gerekli altyapı hasarlarının onarılması yahut yeni altyapının tesis edilmesi, kamu yönetimlerinin yapı stokunda oluşan ziyanlarının giderilmesi üzere gayelerle yapılan harcamalardan kaynaklandığı tabir edilen münasebette, kamu yönetimlerinin akaryakıt, yakacak alımları, okul öncesi eğitimde yeni başlatılan fiyatsız yemek dağıtımı uygulaması, taşımalı eğitim, fiyatsız ders kitabı, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile özel eğitim okullarında eğitim alan engelli bireylerin takviye eğitim masraflarının de bu kapsamda yer aldığı kaydedildi.
TBMM Başkanvekili Lider, birleşimi 1 Ekim Pazar günü toplanmak üzere kapattı.