Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 28°C

“Tek Hayat, Tek Karaciğer”

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Aygen, “28 Temmuz Dünya Hepatit Günü” hasebiyle açıklamalarda bulundu.

“Tek Hayat, Tek Karaciğer”
28 Temmuz 2023 09:12
58

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Aygen,“Hepatit, çeşitli virus, bakteri üzere mikroorganizmaların ve/veya kimi toksik unsurların neden olduğu bir karaciğer iltihabıdır. Viral hepatite yol açan beş ana virusun (Hepatit A, B, C, D ve E) hepsi karaciğer hastalığına neden olurken, bulaşma yolları, hastalığın şiddeti, coğrafik dağılım ve korunma yolları fark göstermektedir.” diye konuştu.

Dünya üzerinde 354 milyondan fazla insanın viral hepatitlerle yaşamakta olduğunu tabir eden Prof. Dr. Bilgehan Aygen, “Kronik viral hepatitlere bağlı gelişen karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanseri hala tüm dünyada ölümlerin değerli bir nedenini oluşturmaktadır. Hepatit B virusuna karşı aktifliği %95’lerin üzerinde olan ve uzun yıllardır kullanılan faal bir aşının varlığına ve HCV infeksiyonu için de kür elde edilebilen %99 aktif antiviral tedavinin uygulanabilirliğine karşın, Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ)’nün şimdiki datalarına nazaran, kronik hepatit B ve hepatit C her yıl 1,1 milyon mevte ve 3 milyon yeni infeksiyona neden olmaktadır. Yeniden her gün 3000 kişinin hepatit ve komplikasyonlarına bağlı hayatını kaybettiği bildirilmektedir. Dünyada tüberküloz ve HIV infeksiyonuna bağlı vefatlar azalırken ne yazık ki hepatitlere bağlı vefatlar artmaktadır. Mevcut gidişat devam ederse, viral hepatitlerin 2040 yılına kadar sıtma, tüberküloz ve HIV/AIDS’in toplamından daha fazla insanı öldüreceği öngörülmektedir.” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.