Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

İznik surları Bursa korumasında

Bursa’nın İznik ilçesinde imali 2300 yıl öncesine uzanan tarihi surları, Büyükşehir Belediyesi’nin onarım çalışmalarıyla müdafaa altına alındı.

İznik surları Bursa korumasında
16 Temmuz 2023 16:00
59

BURSA (İGFA) – Makedonya Hükümdarı Büyük İskender’in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316’da kurulan, Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izlerini hala taşıması nedeniyle dünyada eşine az rastlanan ve bütünüyle açık hava müzesi olan Bursa’nın İznik ilçesinde tarih ayağa kaldırılıyor.

İznik’te imaline Bitinya periyodunda M.Ö. 4’üncü yüzyılda başlanan ve antik müelliflerden Strabon’un verdiği bilgiye nazaran 2,5 kilometre uzunluğunda olan İznik Surları, Kuzey Avrupa’da yaşayan barbar kavimlerden Gotların 258 yılındaki atakları sonrasında güçlendirilip, uzatılarak bugünkü hali olan 4 ana ve 12 tali kapı ile 4970 metre uzunluğa ulaşmış.

Tarih boyunca yaşanan kuşatmalar ve büyük zelzelelere karşın günümüze kadar ulaşmayı başaran tarihi surlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müsaadesi ile İznik Müzesi Başkanlığında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor.

Tarihi surlarda devam eden çalışmaları inceleyen Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, İznik’in, tarihî dokusu, doğal hoşlukları, Roma, Bizans ve Osmanlı periyotlarını yansıtan yapıtlarıyla göz kamaştıran bir zenginliğe sahip olduğunu söyledi.

İznik’in gerçek büyüsünün mimari ve sanatsal zenginliklerinde bâtın olduğunu tabir eden Lider Aktaş, “Göz kamaştırıcı maziye sahip olan ve sur duvarlarıyla çevrili antik kentin her bir taşının altında binlerce yılın kıssası yatar. İznik yalnızca kentimiz için değil, ülkemiz ve hatta dünya için de değerli yerlerden biri olarak kabul edilir. Bu kapsamda biz de İznik’i korumak ve geleceğe taşımak için elimizden geleni yapıyoruz. İznik’i yakında UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi’nde göreceğimize inanıyorum” dedi.

HEPİMİZİN GÖREVİ

Birinci derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan Yenişehir Kapı’nın onarım projesinde, tarihi kapıyı olumsuz müdahalelerden arındırıp farklı devirlere ilişkin değişim katmanları ile birlikte müdafaaya uğraş ettiklerini kaydeden Lider Aktaş, “İznik Müze Müdürlüğü ile bir arada arkeolojik hafriyat çalışmaları yapıldı. Hafriyat çalışmaları ile birlikte, vakitle hasar almış iç sur duvarına komşu burç kalıntıları, iki sur ortasında mezar alanları, 15. yüzyıla ilişkin eski paralar ve sikkeler bulundu. Bulunan gereçler, yapılan envanter çalışmalarının akabinde İznik Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu periyotlarına ilişkin kullanılan yol katmanları itinalı bir formda ortaya çıkarıldı. Proje alanına giren iç sur ve dış sur yüzeylerinde derz çalışmaları tamamlandı. Dünya kültür mirası olan İznik’i korumak ve geleceğe taşımak hepimizin misyonu. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapıyor, tarihin derinliklerinden bugüne uzanan büyülü ilçemizin aslına uygun formda yaşaması için çaba gösteriyoruz. İznik surları Yenişehir Kapı onarımını da eylül ayı içerisinde bitirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.