Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Alışverişlerde ‘etiket’lere dikkat!

Yalnızca etiket okuyarak bütçenize katkı sağlayabilir, alerjik tepkilerinizi azaltabilir, çevreyi ve dünyayı koruyabilirsiniz…

Alışverişlerde ‘etiket’lere dikkat!
16 Temmuz 2023 13:24
58

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim gayeli yaptığı harcamalar içinde en yüksek hisse yüzde 22,8 ile besin ve içecekte.

Gıda ve içeceğe ayrılan bütçede her ay artmaya devam ediyor. Etiket okuma alışkanlığı ile bütçeniz ne olursa olsun, besinlerin raf ömrü açısından tüketim alışkanlıklarınıza en uygun olanını ve daha kalitelisini seçebileceğinizi, israfı azaltabileceğinizi ve bütçenize katkı sağlayabileceğinizi biliyor musunuz? Etiket okuma alışkanlığıyla sağlıklı beslenmek için uygun eserler seçebilir ve alerjik tepki riskini de azaltabilirsiniz.

Gıda Mühendisi Sinem Bahçekapılı tüketicileri uyardı.

Alışveriş yaparken eser etiketlerine vakit ayırarak içerik listesini, besin bedellerini ve öteki kıymetli bilgilerin incelenmesi gerektiğini belirten Bahçekapılı, “Etiketleri okuyarak daha şuurlu tüketim kararları alabilirsiniz. Etiketler, tüketicilere eser içeriği, besin bedelleri, alerjenler ve saklama şartları üzere bilgileri sunar. Bu sayede tüketiciler, sağlıklı beslenme maksatlarına uygun eserleri seçebilir ve alerjik tepki riskini azaltabilir. Besinde gerçek tercih bütçeye de katkı sağlar. Ayrıyeten, etiketlerde tüketicilere eserlerin orijinini, sertifikasyonlarını yahut organik olup olmadığını belirten bilgiler de bulunmaktadır. Bu da tüketicilerin çevresel ve etik bedellere uygun eserleri tercih etmesini kolaylaştırır” dedi.

“ETİKET OKUMAK İSRAFI AZALTIR”

Etiket okuma alışkanlığının sıhhatimizi muhafazanın yanında sürdürülebilir iktisada katkı sağladığının da altını çizen Sinem Bahçekapılı, “Etiket okuma alışkanlığı, tüketicilerin kendi sıhhatlerini müdafaanın yanı sıra çevreyi ve toplumu etkileyen şuurlu kararlar almasında değerli bir ayrıntıdır. Bu alışkanlık, şeffaflığı teşvik eder ve daha adil, sürdürülebilir bir iktisada katkı sağlar” dedi. Bahçekapılı, etiketler, eserin kalitesi, tüketim kaideleri bilgileri üzere değerli ayrıntıları içerir. Bu bilgiler, eserin performansını, dayanıklılığını ve kullanım ömrünü anlamanızı sağlar. Etiketlerin yanlışsız formda okunması, daha kaliteli ve raf ömrü tüketim amaçlarınıza uygun eserler seçmenize ve böylelikle israfı azaltmanıza yardımcı olur” diye konuştu.

“OKUMA ALIŞKANLIĞI GEREĞİNCE YAYGIN DEĞİL”

Türkiye’de etiket okuma alışkanlığının tüketiciler ortasında gereğince yaygınlaşmadığına değinen Bahçekapılı, etiket okumanın üretici ve tüketici ortasında da bir bağlantı sağladığını belirterek, “Böylelikle üretici sadık müşteri kazanarak sağlıklı ve uzun ömürlü besin üretmeye devam eder, tüketici de bütçesine uygun uzun ömürlü besinlere daha rahat ulaşmış olur. Şuurlu tüketici şuurlu üretici demektir” dedi.

Bahçekapılı, etiket okuma alışkanlığı kazanmak için öncelikle sağlıklı beslenme ve besin eserlerinin içeriği hakkında bilinçlenmenin değerine vurgu yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.