Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Üçlü görüşmeden NATO kararı!

Türkiye, İsveç ve NATO’nun üçlü görüşmesi sonrası yazılı açıklama yapıldı.

Üçlü görüşmeden NATO kararı!
11 Temmuz 2023 04:21
69

ANKARA (İGFA) – Türkiye, İsveç ve NATO’nun üçlü görüşmesi sonrası İrtibat Başkanlığı’nca yapılan açıklamada, Türkiye’nin, İsveç’in NATO’ya İştirak Protokolleri’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edeceği, İsveç’in de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki eforları destekleyeceği bildirildi.

Son NATO Doruğu’ndan bu yana, Türkiye ve İsveç’in, Türkiye’nin legal güvenlik kaygılarını karşılamak için birlikte yakın çalıştığı kaydedilen açıklamada, bu sürecin bir kesimi olarak 2022’de mutabık kalınan Üçlü Muhtıra’da belirlenen bütün adımlar çerçevesinde İsveç’in, anayasasını tadil ettiği, maddelerini değiştirdiği, PKK’ye karşı terörle gayrette iş birliğini kayda bedel biçimde genişlettiği ve Türkiye’ye silah ihracatını yine başlattığı söz edildi.

NATO TARİHİNDE BİRİNCİ KERE TERÖRLE ÇABA ÖZEL KOORDİNATÖRÜ POZİSYONU

Türkiye ve İsveç’in, hem 2022 Madrid NATO Tepesi’nde kurulan Üçlü Daimi Ortak Sistem hem de Bakan seviyesinde yılda bir kez bir ortaya gelecek ve uygun çalışma kümelerini tesis edecek yeni bir ikili Güvenlik Düzeneği çerçevesinde iş birliğine devam etme konusunda uzlaştığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Güvenlik Komitesi’nin birinci toplantısında İsveç, terörizmin tüm cins ve tezahürleriyle gayretinin temeli olarak Üçlü Muhtıra’nın 4. hususu dâhil tüm ögelerinin tam manasıyla uygulanmasına yönelik bir yol haritası sunacaktır.

İsveç, YPG/PYD ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte dayanak vermeyeceğini yineler.

Türkiye ve İsveç, terörle uğraş iş birliğinin, İsveç’in NATO’ya katılmasının sonrasında da devam edecek, uzun vadeli bir uğraş olduğu konusunda hemfikirdirler.

Genel Sekreter Stoltenberg de NATO’nun tüm tıp ve tezahürleriyle terörizmi kategorik biçimde kınadığını yine teyit etmiştir. NATO, tarihinde birinci sefer Terörle Uğraş Özel Koordinatörü durumunun tesis edilmesi de dâhil, bu alandaki çalışmalarını kayda bedel halde hızlandıracaktır. Müttefikler ortasında savunma ticareti ve yatırımları konusunda rastgele bir kısıtlama, mahzur yahut yaptırım olmaması gerektiği tarafındaki prensibe bağlıyız. Bu cins mahzurların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışacağız.”

İKİLİ TİCARET VE YATIRIMLAR ARTIRILACAK

Türkiye ve İsveç’in, Türkiye-İsveç Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) aracılığıyla ekonomik iş birliğini artırma konusunda da mutabık kaldığı aktarılan açıklamada, Türkiye ve İsveç’in, ikili ticaret ve yatırımları artırmaya yönelik fırsatları maksimize etmenin yollarını arayacağı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“İsveç, Türkiye’nin, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize özgürü dâhil AB’ye üyelik sürecinin tekrar canlandırılması konusundaki eforlara etkin takviye verecektir. Bu temel üzerinde ve Avrupa-Atlantik bölgesinin caydırıcılık ve savunma gereklilikleri bağlamında, Türkiye, İsveç’in İştirak Protokolleri’ni TBMM’ye sevk edecek ve onaylanması sağlamak için Meclis ile yakın iş birliği içinde olacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.