Muğla’da 212 dekar arazi lavanta ile buluştu
Muğla Büyükşehir Belediyesi Koku Vadisi projesi ile vilayet genelinde 212 dekar arazinin lavanta ile buluşmasını sağladı.
MUĞLA (İGFA) – Mor rengiyle görenlere görsel şölen yaşatan, fotoğraf çekimleri için doğal stüdyo vazifesi gören en değerlisi de yağından şampuan, saç kremi, duş jeli, krem, genel paklık, sıvı sabun, kolonya yapılan lavanta bitkisi Büyükşehir Belediyesi’nin takviyeleri ve Koku Vadisi projesi ile 52 üretici, 212 dekar yere ulaştı.
Muğla’nın 12 mahallesinde Büyükşehir Belediyesi kendi ürettiği 212 bin lavanta fidesini üreticilere fiyatsız dağıtarak verimli toprakları ile bir tarım kenti olan Muğla’da 212 dekar araziyi lavanta ile buluşturdu.
12 MAHALLE 52 ÜRETİCİ 212 DEKAR TOPRAKTA LAVANTA ÜRETİYOR
Muğla Büyükşehir Belediyesi Menteşe ilçesi Yerkesik Yeniköy Mahallesi’nde 2019 yılında Koku Vadisi projesi kapsamında 29 dekar toprağının 15 dekarına lavanta dikimi, başka alanlara da başka tıbbi aromatik bitkilerin dikimini gerçekleştirdi. Proje ile bölgede lavanta başta olmak üzere Tıbbi-Aromatik Bitki tarımı gelişmeye, üretici vatandaşların ilgisini çekmeye başladı. Lavanta tarlalarının oluşturduğu görsel şölen ile oluşan agroturizm ise bölgeye ekonomik olarak da katkı sağladı. Proje kapsamında S.S Yerkesik Ziraî Kalkınma Kooperatifi ile işbirliği protokolü imzalanarak bölgede lavanta ve öbür tıbbi-aromatik bitkilerin üretim ve pazarlama faaliyetleri kooperatif ile birlikte yürütülmeye başlandı.Kooperatif ortaklarına Büyükşehir Belediyesi tarafından üretilen lavanta ve başka tıbbi-aromatik bitki fideleri fiyatsız olarak verildi. Bugüne kadar toplam 12 mahallede 52 üreticiye 212 bin lavanta fidesi dağıtıldı ve 212 dekar arazi lavanta ile buluştu. Lavanta dikimi yapılan 12 mahalle; Yerkesik, Algı, Yenice, Doğanköy, Gülağzı, Yeşilyurt, Çatakbağyaka, Denizova, Akçaova, Kuyucak, Yeniköy, Yenibağyaka Lavantalardan Sıvı Sabun, kolonya, duş jeli, krem, şampuan yapılıyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi üreticilerin ürettiği ve hasadı yapılan lavantaları Lokal Tohum Merkezi içerisinde kurduğu DistilasyonTesisi’nde işliyor. Lavantalardan yalnızca uçucu yağ değilyan mamullere de çevrilmeye başlandı. Şampuan, saç kremi, duş jeli, krem, genel paklık, sıvı sabun, kolonya üzere eserler de lavantalardan elde edilerek kooperatifler aracılığı ile vatandaşlara ulaştırılıyor. Birinci etapta S.S Yerkesik Ziraî Kalkınma Kooperatifi üretime lavanta eserleri üretimine başlayarak Büyükşehir Belediyesi kuruluşu MELSA’da satışına başladı.