Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 28°C

Mevsim değişikliklerinde bu enfeksiyona dikkat!

Kulak zarının gerisinde yer alan orta kulağın enfeksiyonu olarak tanımlanan orta kulak iltihabı mevsim geçişlerinde daha fazla görülüyor.

Mevsim değişikliklerinde bu enfeksiyona dikkat!
11 Temmuz 2023 11:48
82

İSTANBUL (İGFA) – Çocuklarda kulak enfeksiyonu görülme riskinin yetişkinlerden daha fazla olduğunu belirten Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Akpınar, “Kulak ağrısı, bilhassa küçük çocuklarda iştah kaybı, huysuzluk ve sonluluk, ağlama atakları, uyku sorunları, çoklukla yatarken kulağı çekiştirmek, yüksek ateş, kulak akıntısı, işitme sorunu, baş ağrısı, istikrar kayıpları kulak enfeksiyonunun esas belirtileri ortasında sayılabilir. Kulak enfeksiyonu varlığında erken teşhis ve hakikat tedavi planlaması ile komplikasyonları önlemek ve hafifletmek birden fazla vakit mümkün” dedi.

Orta kulak iltihabının en sık 3 ay ile 3 yaş aralığındaki çocuklarda görüldüğünü hatırlatan Dr. Akpınar, “Yetişkin bireyler de orta kulak enfeksiyonu geçirebilir fakat bu oran çocuklardaki kadar yüksek değil. Kulak enfeksiyonlarının birden fazla uzun vadede önemli komplikasyonlara yol açmaz. Tekrarlayan orta kulak iltihabı hadiselerinde çeşitli komplikasyonların görülme sıklığı artabilir” diye konuştu.

Dr. Kemal Akpınar, kulak enfeksiyonları için 6 risk faktörünü şöyle paylaştı:

  1. 6 ay ile 2 yaş ortasındaki bebekler ve küçük çocuklar kulak enfeksiyonu açısından risk altında olan yaş kümesidir. Kreş, anaokulu üzere çocukların kümeler halinde bakım gördüğü ortamlarda soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonlarına yakalanma riskleri çoklukla artar.
  2. Aile bireylerinin rastgele birinde tekrarlayan orta kulak iltihabı ya da geçirilmiş kulak enfeksiyonu varlığında kulak enfeksiyonu riski artabilir.
  3. Soğuk algınlığı çocuklarda hastane müracaatlarının en yaygın başka sebepleri ortasında yer alır. Soğuk algınlığı ekseriyetle kulak enfeksiyonlarına yatkınlığı artırır.
  4. Alerjiler nedeniyle burun pasajında ödem ve üst teneffüs yollarında iltihaplanma görülebilir. Orta kulakta sıvının birikmesine yol açan bu durum kulakta basınç artışına, önemli ağrılara ve enfeksiyonlara neden olabilir.
  5. Kronik hastalığı olan bireylerde, bağışıklık sistemi baskılanmış ya da astım ve kistik fibrozis üzere çeşitli kronik teneffüs yolu rahatsızlıkları olan hastalarda kulak enfeksiyonu görülme riskinde artış gözlenir.
  6. Bazı hava durumu faktörleri orta kulak iltihabı açısından risk oluşturabilir. Bilhassa sonbahar ve kış ayları, mevsimsel alerjisi olan bireylerde ise polen ölçüsünün arttığı periyotlarda kulak enfeksiyonu görülme sıklığı artabilir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.