Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 25°C
Çar 23°C

Hayvancılıkta bir ilk! Çoban haritası çıkartılıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi hayvancılığı sürdürmek, geliştirmek ve desteklemek gayesiyle gerçekleştirdiği çalışmalara bir yenisini daha ekliyor. Çobanların eksiklik ve muhtaçlıklarını belirlemek üzere Çoban Haritası oluşturuluyor. Yayla yayla gezerek toplanacak bilgilerle hazırlanacak Çoban Haritası Antalya’da hayvancılığın sürdürülebilir hale gelmesine kıymetli bir katkı sağlayacak.

Hayvancılıkta bir ilk! Çoban haritası çıkartılıyor
26 Temmuz 2023 08:36
35

ANTALYA (İGFA) – Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı gruplar, oluşturulacak “Çoban Haritası” için Antalya’da hayvancılığın ağır olarak yapıldığı bölgelerde yaz aylarında yaylaya çıkan üreticileri yerinde ziyaret edip inceleme yapıyor. Bu kapsamda birinci ziyaret Korkuteli İmecik Mahallesi’ne yapıldı. Büyükşehir grupları burada yaşayan çobanların ömür çabasını yerinde görüp, incelerken, Büyükşehir veterinerleri hayvanlara fiyatsız muayene hizmeti gerçekleştirdi.

Hayvancılık Faaliyetine Tam Destek

Antalya Büyükşehir Belediye Lideri Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma projesi kapsamında başlatılan yeni proje hakkında bilgi veren Ziraî Hizmetler Daire Başkanlığı Ar-Ge Proje Şube Müdürü Dr. Deniz İlaslan Çürek, şunları söyledi: “Kırsal kısımlarda yaşayan çobanlarımıza dayanak olmak maksadıyla bir çalışma yapıyoruz. İmecik Mahallesi’nde hayvancılık faaliyeti sürdüren üreticilerimizi ziyaret ederek eksiklerini dinledik. Tüm yetiştiricilerin bilgilerini alarak, pozisyonlarını belirledik ne kadar hayvanları olduğunu tespit ettik. Antalya’da ağır olarak yapılan hayvancılık faaliyetinin sürdürülebilirliğini sağlamak için hakikat takviyelerde bulunmak istiyoruz. Ayrıyeten veteriner doktorlarımızla küçükbaş yahut büyükbaş hayvanları fiyatsız muayene edip dış parazit ilaçlama hizmeti veriyoruz. Hayvanların barındıkları alanların da ilaçlamasını gerçekleştiriyoruz. Kırsal bölümdeki vatandaşların muhtaçlık listesi belirlenip çoban haritasını çıkardıktan sonra çobanlarımızın yaylalardan inmeden muhtaçlıklarını yerinde temin etmeyi planlıyoruz.”

Kırsal Kısmın Gelir Kaynağı

İmecik Mahalle sakinlerinden Bekir Demir ulaşımın sıkıntı olduğu bölgelerde hayvancılık yapmanın da sıkıntı olduğunu söyledi. Demir, “Hayvanlarımızı rahat bir formda otlatabildiğimiz en uygun yer burası lakin burada hayvanlar için su sorunu yaşıyoruz. Kırsal bölümlerde hayvancılık faaliyeti yapmak çok güç. Gelir kaynağımızı hayvancılık olduğu için gereksinimlerimiz çok oluyor. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı gruplar ulaşımın sıkıntı olduğu bu bölgede bizleri bulup ulaştılar. Gereksinimlerimizi yerinde dinlediler. Veteriner doktorlar eşliğinde hayvanlarımızı fiyatsız muayene ettiler” diye konuştu.

Başkan Böcek’e Teşekkür

Hayvancılık ile uğraşan Müjdat Kaba da hava sıcaklığının yükseldiği yaz mevsiminde 2-3 ay yaylalarda kaldıklarını söyledi. “İhtiyaçlarımız olduğu vakit uzun yol gitmemiz gerekiyor” diyen Kaba, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı takımların kendilerini ziyaret ederek gereksinimlerini sorduğunu ve takviye olacaklarını söylediğini belirtti. Kaba, bu türlü bir projeyle hayvancılığı desteklediği için Lider Muhittin Böcek’e teşekkür etti.

Kırsal Kısmın Halinden Anlayan Başkan

İmecik Mahalle Muhtarı Ali Küçüksolak ise daha evvel bu türlü bir çalışma görmediklerini söyledi. Küçüksolak “Ben de hayvancılık ile uğraştım. Bu formda bir çalışma yaparak bizlere takviye olan kimse olmadı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bu türlü bir proje gerçekleştirmesi bizler için çok manalı ve hoş oldu. Hayvancılık faaliyetinde sürdürülebilirliğin sağlanması için çobanların sorunlarının dinlenilmesi ve eksiklerinin giderilmesi gerekiyor. Muhittin Lider bizler üzere köyden yetişmiş bir insan olduğu için her vakit halimizden anlıyor. Başkan’ımız bizleri düşünerek bu türlü bir proje yapmak istemiş. Liderimize bu proje ile bizleri destekledikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.