Dolar 34,6904
Euro 36,7503
Altın 2.961,86
BİST 9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Çok Bulutlu
İstanbul
13°C
Çok Bulutlu
Paz 13°C
Pts 12°C
Sal 11°C
Çar 12°C

Dikkat! Havuz keyfiniz kaçmasın!

Yaz aylarında denize ve havuza girenlerin sayısının artmasıyla, enfeksiyon belirtileriyle hastanelere gelenlerin sayısında da bir artış olduğunu belirten uzmanlar, bakteri, virüs ve parazitlerin oluşturduğu kirliliğe dikkat çekti.

Dikkat! Havuz keyfiniz kaçmasın!
14 Temmuz 2023 20:00
103

İSTANBUL (İGFA) –Özellikle çocuk havuzlarının enfeksiyon bulaşması açısından daha riskli olduğunun altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, havuz suyundan enfeksiyon bulaşmasının en değerli nedeninin havuzu kullanan şahıslardan kaynaklanan organik kirlenme olduğunu belirtti.

Mamçu, havuz ve denizden bulaşabilecek enfeksiyonları ve bu cins enfeksiyonlara karşı korunma yollarını açıkladı.

Mantarların klorlu ortamlarda ölmeyen ve denizde yok olmayan organizmalar olduğuna dikkat çeken Mamçu, “Uygun bir ortam buldukları taktirde, bedenin çeşitli bölgelerine yerleşebilir ve hayatlarını sürdürebilirler. Klorda da bölünebildiklerinden, havuzdan bulaşmaları kolaydır. Bu aylarda sık görülen mantar hastalığı, genelde çeşitli pomatlarla tedavi edilebildiği için pek önemsenmez. Meğer tedbiri alınmadığı taktirde şahsa büyük ölçüde rahatsızlık verebilmektedir. Ayrıyeten havuzlardaki klor, kimyasal konjonktivit dediğimiz göz enfeksiyonuna da neden olur.” açıklamasında bulundu.

ÇOCUK HAVUZLARINDA ENFEKSİYON RİSKİ DAHA FAZLA

Çocuk havuzlarının enfeksiyon bulaşması açısından biraz daha riskli olduğunun altını çizen Mamçu, “Çocukların dışkı ve idrar denetimlerinin daha az olması, oyun esnasında su yutma olasılıklarının daha fazla olması bunda en kıymetli etkendir. Bilhassa gereğince temizlenmeyen ve pak su sirkülasyonun tertipli yapılmadığı havuzlardan enfeksiyonlar bulaşabilmektedir.” dedi.

Havuz suyundan enfeksiyon bulaşmasının en kıymetli nedeninin havuzu kullanan şahıslardan kaynaklandığını belirten Mamçu, alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı:

  • -Temizlik ve hijyen açısından havuza girmeden evvel duş alınmalı, tuvalet kullanımı olduysa kesinlikle sabunlu su ile eller yıkanmalı.
  • -Herhangi bir hastalık belirtisi ya da bulaşıcı enfeksiyonu olan bireyler, ortak havuzları kullanmamalı.
  • -Kişiler yüzme gözlükleri ile suya girerek gözlerinin suyla olan temasını engellemeli.
  • -Mümkün olduğunca su yutmaktan kaçınılmalı.
  • -Havuzdan çıktıktan sonra pak su ile duş alınmalı ya da ağız pak suyla çalkalanarak gözler de tekrar pak suyla yıkanmalı.
  • -Açık yarası olan şahıslar, bu yaranın su geçirmez bandaj ile kapatılması sonrasında havuza girmeli.
  • -Ateş, bulantı, kusma, ishal, gözlerde kızarıklık, genital bölgede yara, kaşıntı üzere durumlarda bir sıhhat kuruluşuna başvurulmalı.
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.