Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

CHP’li Karasu basının sorunlarını TBMM’ye taşıdı

CHP’li Karasu, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı unutmadı. Türkiye’de basının artık kutlayacak bir bayramının kalmadığını vurgulayan Karasu, yayınladığı iletide gazetecilerin meselelerine dikkat çekerken, problemleri da TBMM gündemine de taşıdı.

CHP’li Karasu basının sorunlarını TBMM’ye taşıdı
23 Temmuz 2023 13:24
51

ANKARA (İGFA)- CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Ulaş Karasu, basında sansürün kaldırılışının yıl dönümünde gazetecilerin meselelerini unutmadı.

CHP’li Karasu, 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü ve Basın Bayramı münasebetiyle yayınladığı bildiride kamu ismine hareket ederek, gerçek, tarafsız ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatıp, şeffaf ve hesap verebilir bir idare anlayışının oluşmasında, demokrasinin yerleşip güçlenmesinde basının rolünün çok büyük olduğuna dikkat çekti.

“Bir tarafta, halkın haber alma hakkını hiçe sayarak “yandaş havuzunu” oluşturan, iktidarın her türlü nimet ve imkanlarından, kamu gücünden yararlanarak gerçekleri karartan basın; öbür tarafta ise hukuk ve üniversal hukuk prensipleri yok sayılarak her türlü baskı, sindirme ve bedel ödetilmek istenen, lakin tüm bunlara rağmen yurttaşları bilgilendirmeye çalışan basın karşı karşıyadır” diyen Karasu, yurttaşların özgürlük alanlarına keyfine nazaran müdahale etme hakkını kendinde gören bir hakim anlayış olduğunu belirtti.

Mesajında lokal basının problemlerine da dikkatleri çeken Karasu, “Yaygın medya kadar sesi duyulmayan, aldığı her haberi halka ulaştırabilmek için bin bir zorluğa göğüs geren lokal basının da güçlü olması kaçınılmazdır. Bunun için de ilgili mevzuatın yine gözden geçirilerek gazete ve gazetecilerin daha âlâ ve kaliteli şartlara kavuşması gerekmektedir” dedi.

SORUNLAR TBMM GÜNDEMİNDE

Basının karşı karşıya kaldığı meseleleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesiyle Meclis gündemine de taşıyan Karasu iktidarın değil, halkın kalemlerinin her türlü baskı ve yıldırmaya rağmen her koşulda özveriyle misyon yaptığını ve bundan sonra da yapmayı sürdüreceğini vurguladı.

Basına yönelik baskıların geçen yıl maddeleşen ve kamuoyunda “Dezenformasyon Yasası” olarak bilinen yasa ve akabinde yayınlanan Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği ile arttığını vurgulayan Karasu, “Bu yasal düzenlemelerin son derece adaletsiz olduğu ve bugüne kadar siyasi ve ekonomik zorluklara rağmen ayakta kalmaya çalışan, bilhassa mahallî gazete ve internet sitelerini çok zorladığı basın temsilcileri tarafından sık sık lisana getirilmektedir. Örneğin seçim bölgem olan Sivas’a kelam konusu yönetmelikte yayın yeri olarak 4’üncü kategoride yer verilmiştir. Sivas’ın Şanlıurfa ve Muğla üzere büyükşehir statüsünde bulunan ve Çanakkale, Edirne üzere ekonomik ve toplumsal gelişmişlik olarak daha âlâ pozisyonda bulunan vilayetlerin ortasında tıpkı katergoride yer verilmesi, belirtilen adaletsiz uygulamaların çarpıcı bir örneğini oluşturmaktadır. Bu kategoride yer alması sebebiyle, Sivas’taki bir basın kuruluşunun resmi ilan alabilmesi için; lokal gazetede en az 5, internet sitesinde ise 6 kişi çalıştırma zaruriliği, günlük internet haber sitesinin günlük minimum 10 bin tekil ziyaretçi ve 30 bin sayfa görüntülenmesi vb. son derece güç şartları taşıması gerekmektedir. Her geçen gün artan ekonomik sıkıntılar ve artan maliyetlerle birlikte, bu ağır kurallar dikkate alındığında bu zorunlulukların Sivas’ta halka haber vermekten öbür hiçbir gayesi olmayan basın yayın organlarının potansiyeline nazaran çok yüksek olduğu bir gerçektir” dedi.

Demokratik rejimlerin vazgeçilmez kurumlarından biri olan basının; niyet ve söz açıklama özgürlüğünün en tesirli araçlarından birisi olduğunu bir kere daha vurgulayan Karasu’nun basının öne çıkan ve yanıtlanmasını talep ettiği sorular şöyle:

• Basın İlan Kurumu’nun (BİK) önergede belirtilen yasal düzenlemenin yapıldığı günden önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan periyoda kadar geçen müddet içinde, ulusal gazete ve internet sitelerine nazaran ne kadar ilan ve reklam vermiştir? Her biri başka ayrı gösterilmek üzere hangi gazete ve internet sitesi ne kadar ilan almıştır?

• BİK tarafından resmi ilan ve reklam kesme cezası verilen gazeteler hangileridir?

• Yönetmelikle internet haber sitelerine; minimum haber sayısı, tekil ziyaretçi sayısı ve görüntülenme sayısı, muhakkak sayıda istihdam sağlanması vb. üzere getirilen kriterler resmi reklam yayımlama hakkı kazanabilmeleri için zarurî tutulmuştur. Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle her bir vilayet farklı gösterilmek üzere kaç internet sitesi bu kararı yerine getirmeye uygundur?

• Ekonomik olarak zati sıkıntı koşullar altında bulunan ve halka haber vermek dışında bir vazifesi bulunmayan basın kuruluşları için son derece ağır olan bu şartlara uyulmasının talep edilmesi nasıl açıklanabilir? Bu durum adil bir uygulama mıdır?

• Ayakta durma uğraşı veren basın kuruluşlarının bu yolla büsbütün kapanması ve böylelikle basının büsbütün susturulması mı hedeflenmektedir?

• Sivas’taki basın kuruluşlarının yaşadığı ve önergede özetlenen zorluklar dikkate alındığında, Sivas’ın bulunduğu 4’üncü kategoriden, kurallarına daha uygun olan 5’inci kategoriye alınması gereklilik değil bir zorunluluktur. Bu kategoriye alınması sağlanacak mıdır?

• Mahallî medya kuruluşlarının desteklenmesi, karşı karşıya oldukları problemlerin giderilmesi konusunda yapılan çalışmalar nelerdir?

• Bilhassa mahallî basının karşı karşıya olduğu aksilikler dikkate alınarak, lokal basının bölüm temsilcileriyle bir ortaya gelinmesi, Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin yine günün koşullarına nazaran düzenlenmesi ve olumsuzluklarının giderilerek yeni bir yönetmelik oluşturulması gündeminizde midir?

• Medya kuruluşlarının “tarafsız” ve “bağımsız” yayın yapmaları konusunda hayata geçirilen uygulamalar nelerdir?

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.