Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Bursa 1050 Konutlar’da dönüşüm ‘resmen’ başladı

Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan yeni imar planlarla dönüşümün önündeki tüm pürüzler kaldırıldı. 1050 Konutlar’da kentsel dönüşüm çalışmaları birinci yıkımlarla resmen başladı.

Bursa 1050 Konutlar’da dönüşüm ‘resmen’ başladı
25 Temmuz 2023 16:48
60

BURSA (İGFA) – 2012 yılında Bakanlar Şurası kararıyla Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmiş ve 2013 yılında Büyükşehir tarafından hazırlanan dönüşüm projesi bölge halkı tarafından kabul görmemişti.

2020 yılında Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın zemin+5 kat olarak tasarladığı ve ‘o vakit için’ hak sahiplerine 130 bin TL borçlanma ile kira yardımlarını içeren teklif de vatandaşlar tarafından kabul edilmemişti.

Olası zelzelede yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan binalarda dönüşümün bir an evvel sağlanması için devreye giren Büyükşehir Belediyesi, tüm blokların kendi parselinde dönüşebileceği, zemin+7 kat olacak halde plan değişikliğine gitti. Verilen bu yeni imar hakkı ile her mülk sahibi bir müteahhitle mutabakat imkânına sahip olurken; yapıların oturumları, mimarisi, silueti ve cepheleri üzere her türlü ayrıntı düşünülerek planlama yapıldı.

Bölge halkı tarafından merakla beklenen plan değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçmesinin akabinde da dönüşümün önündeki tüm pürüzler kaldırılmış oldu.

Bölgedeki 60 bina ile mutabakat sağlayan Bakyapı, hak sahipleri tarafından boşaltılan bloklarda yıkıma merasimle başladı. Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Lideri Mustafa Dündar, Bakyapı İdare Şurası Lideri Veysel Bakgör’ün de katıldığı merasime bölge sakinleri de büyük ilgi gösterdi.

BEDAVA TESTE 640 BAŞVURU

Törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, artık belediye liderlerinin kentsel dönüşüm, dirençli kentler ve iklim değişikliğini ana gündem olarak konuşmak zorunda olduğunu söyledi.

Özellikle 6 Şubat’taki zelzelelerin akabinde herkesin kentsel dönüşümü konuştuğunu lakin bu bahiste beklenen somut adımların atılmadığını kaydeden Lider Aktaş, vatandaşların duyarsızlığına sitem etti.

Büyükşehir olarak 6 Şubat sarsıntılarının akabinde vatandaşlara fiyatsız bina testi imkanı sunduklarını vurgulayan Lider Aktaş, “Test sonucunda yıkım zorunluluğunun bile olmadığı uygulamaya yalnızca 640 bina müracaat etti. Bu çok acı bir şey. Otomobilimize bir şey olsa, elbisemizin ütüsü bozulsa yahut elbisemize yemek dökülse ortalığı ayağa kaldırıyoruz. Lakin yaşadığımız binaları, eşimiz, çocuklarımız ve sevdiklerimizle beraberce hayat sürdüğümüz binalarda bu hassasiyeti göstermiyoruz. O yüzden şuanda burada atılan adım çok değerli ve kıymetli. Umarım hoş bir örnek olur ve kartopu misali büyüyerek devam eder. 2012 yılında başlayan, 11 yıllık bir öykünün böylece sonlanıyor olması büyük memnunluk. Büyüyen, gelişen Bursa’yı daima bir arada inşa etmek üzere bir zorunluluğumuz olduğu da hatırlatmak istiyorum. Bu hoş bir yıkım olacak inşallah. İyi olsun” diye konuştu.

Osmangazi Belediye Lideri Mustafa Dündar da kentsel dönüşümün herkesin gündeminde olduğunu lakin herkesin beklentilerinin farklı olması nedeniyle ortak noktada bulaşmanın çok güç olduğunu hatırlattı. Bölgedeki birinci kentsel dönüşüm atağına imza atan Bakyapı İdare Konseyi Lideri Veysel Bakgör de kesimdeki tüm birikimlerini bu projede değerlendireceklerini söyledi.

Konuşmalar sonrasında yılların hayali olan 1050 Konutlar dönüşümü, boşaltılan birinci binanın yıkımıyla resmen başladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.