Bursa’dan hayalet avcılığa farkındalık çalıştayı
Son yıllarda su eserleri dalında büyük atılım içerisinde olan Bursa’da Hayalet Av Araçları ve İstilacı Tipler Farkındalık Projesi Çalıştayı düzenlendi.
BURSA (İGFA) – Sucul İstilacı Tipler ve Hayalet Av Araçları Projesi kapsamında Bursa’nın İznik ilçesinde düzenlenen çalıştayda su eserleri avcılığı esnasında taban yapısı, hava şartları, ağ çakışması yahut kullanım kusurları üzere nedenlerle denizlere terkedilmiş av araçlarının temizlenmesi ve kamuoyunda farkındalık yaratılması konuşuldu.
DSİ İznik Tesisi’nde gerçekleşen programa İznik Kaymakamı Recai Kral ve Bursa Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile Bakanlık, Üniversiteler ve su eserleri kesim temsilcileri katıldı.
Açılışta konuşan Bursa Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bursa’nın Marmara Denizine olan 115 kilometre kıyı uzunluğu ile su eserleri dalı için epeyce büyük değere sahip olduğunu tabir etti. Proje ile denetimsiz avcılığın engellenerek biyolojik ve ekonomik kayıpların azaltılmasının sağlanmasını, sucul canlılar için mevcut ekosistemlerin korunması ve geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi. Aygül, Balıkçılarımızın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda farkındalık oluşturulmasının ehemmiyetine değindi.
Denizden ve iç sulardan avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su eserleri ölçüsünün son 4 yılda yüzde 238 oranında arttığını söyleyen Vilayet Müdürü Hamit Aygül, “Toplam su eserleri üretimimiz 4 yılda yüzde 238 oranında artmıştır. 2018 yılında Vilayetimizde bulunan iç sulara atılan sazan yavrusu sayısı 635 bin adet iken 2022 yılında 2 milyon 500 bin adet olmuştur. Bu faaliyet baraj ve göllerdeki su eserleri avcılığının sürdürülebilir bir biçimde yapılmasına katkı sağlamıştır.” dedi.
Müdür Aygül, kelam konusu proje ile denetimsiz avcılığın engellenerek biyolojik ve ekonomik kayıpların azaltılmasının yanı sıra terkedilmiş av araçlarının ortamdan uzaklaştırılması, riskli bölgelerin belirlenmesi ve sucul canlılar için ömür alanı olan tüm su kaynaklarımızda mevcut ekosistemlerin korunması ve geliştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.
Çalıştayda Balıkçılık ve Su Eserleri Şube Müdürü Akın Belgen’ in İstilacı Çeşitler ve Hayalet Av Araçları Hakkında Bursa’da Yapılan Çalışmalar sunumunun yanı sıra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adnan Ayaz “Hayalet Av Araçları” hakkında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özgür Emiroğlu ise “İstilacı Türler” hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.