Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Yüksek aidat iddialarına BUTTİM’den yanıt

Bursa Milletlerarası Dokumacılık ve Ticaret Merkezi (BUTTİM) İdare Konseyi Lideri Sadık Şengül, dokuma kesiminin kalbi pozisyonundaki BUTTİM’de vazifeye geldikleri günden itibaren yaptıkları çalışmaları, projeleri ve amaçlarını anlattı. Şengül, yüksek aidat savlarına da karşılık verdi.

Yüksek aidat iddialarına BUTTİM’den yanıt
25 Temmuz 2023 20:12
56

Merve ÖZDEMİR ÇEVİK – Onur POLAT – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) – 2019 yılından bu yana vazifede olan BUTTİM İdare Şurası Lideri Sadık Şengül, Herkes Duysun’a BUTTİM çatısı altında yürüttükleri faaliyetleri, yaptıkları çalışmaları ve hayata geçirecekleri projeleri anlatırken, BUTTİM’in Bursa’nın kıymetli ekonomik merkezlerinden birisi olduğunu vurguladı.

Ticaret merkezinin ağır biçimde talep gördüğünü ve bu nedenle kiralık-satılık dükkân bulma noktasında esnafın zorlandığını lisana getiren Lider Sadık Şengül, İdare ve Kontrol Şuraları ile vazifeye başlamadan evvel BUTTİM’in doluluk oranının yüzde 62 civarında olduğunu anımsatarak, “Bizim öncelikli amacımız BUTTİM’in hem ticaret hem dokumacılık manasında öncelikle Bursa’da, sonrasında Türkiye çapında ve ötesinde milletlerarası alanda kelam sahibi olmasını sağlamak oldu. Bursa’da hem döşeme, hem perde bölümünde ne kadar düzgün firmalara sahip olduğumuzu, ne kadar kaliteli eserler yaptığımızı, ne kadar sağlam ve düzgün esnaf kitlesine sahip olduğumuzu daima lisana getirdik. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) başta olmak üzere öbür kentlerdeki ticaret odalarının kurulları ve komiteleri ile de temasa geçerek ticaret merkezimizin kalite çıtasını daha da yükseltmek için çalışmalar gerçekleştirdik” diye konuştu.

“BUTTİM, TÜRKİYE’DE KELAM SAHİBİ OLDU”

BUTTİM’i yalnızca Bursa’da değil, Türkiye çapında kelam sahibi pozisyonuna taşıdıklarını da söyleyen Şengül, “BUTTİM’in bu muvaffakiyetini, Türkiye Konut Dokuması Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) üyeliği ile mayalandırdık. Mesken dokuması kesiminde dünyanın önde gelen fuarlarından biri olan HOMETEX Konut Dokumacılığı Fuarı’na iştirak sağlayarak, yabancı alıcılar ve ticaret heyetleri ile gerçekleştirilen B2B görüşmelerle esnafımıza değerli ilişkiler sağladık. BUTTİM İdaresi olarak vizyonumuz; yalnızca aidat toplayarak gelir-gider tablosu yaratmak değil, ticaret merkezimizin geleceğine taraf veren çalışmalara imza atmak ve bizden sonraki idareye, tıpkı vakitte kent ekonomimize yarar sağlamaktır. Bu anlayışımızdan da hiçbir vakit geri adım atmadık ve atmayacağız.” dedi.

DOLULUK ORANI YÜZDE 98’E ÇIKTI

Pandemi devrindeki önlemlere karşın BUTTİM’in faaliyetlerini durdurmadığını ve bilhassa bu periyotta ihracatta büyük sıçrama kaydettiğinin de altını çizen Lider Şengül, “Tüm dünyayı tesiri altına alan pandemi nedeniyle kapanma süreci ile sıkı önlemler alınırken BUTTİM’i, esnafımızı ayakta tutabilmek için var gücümüzle gece-gündüz mesai yaparak dükkânlarının açık kalmasını sağladık. Bu muvaffakiyet; yıl sonuna geldiğimizde yüzde 82 doluluk oranına ulaşmamızı sağladı. 2021 yılında ise bu sayı yüzde 98’e ulaştı. 265 bin metrekare kapalı alanda, 2 bine yakın bağımsız işyeri ile hizmet veren BUTTİM’de adeta daima göç aldığımız için kiralık ya da satılık dükkân bulmakta zorlanıyoruz. Esnafımızın gündemindeki mevzulardan biri, alanların çok derecede gereçler ve mallarla dolu olması. Bunun sebebi ise geçmiş yıllarda aidat karşılığı olan dükkânların artık kiralık olarak tutulması. Böylece boş alan bulmakta zorlanan esnafımız maalesef malını koymaya yer bulamadığından ötürü ortak alanları kullanmak zorunda kalabiliyor. Esnafımız kadar bizler de her ne kadar bu durumdan rahatsız olsak da ticaret hacmimizin geldiği nokta gururlandırıyor. Geçmişe baktığımız vakit BUTTİM’in iktisada katkısıyla bugünkü iktisada katkısı ortasında bir uçurum var.” dedi.

“SON ARTIŞLARA NAZARAN BUTTİM, ÇOK EKONOMİK”

Artan maliyetlere de dikkat çeken Şengül, son artışlara nazaran BUTTİM’in çok ekonomik olduğunu savundu.

Enerji maliyetlerindeki artış, taban fiyat, EYT üzere mevzular tüm toplumu etkilediği üzere kendilerini de derinden etkilediğini tabir eden Şengül, “8-15 bin TL kira getirisi olan dükkânı için esnafımızın ödediği aidat, baktığımızda 3 ilâ 8 bin TL ortasında değişiyor. Ülke genelinde tüm kalemlerde yüzde 200-300 ortasında uygulanan artırım oranı BUTTİM’de yüzde 89 düzeyinde. Geçmişte aidat karşılığında kiraya verilen dükkânlar bugün muhakkak bir kira getirisi sağlıyor. Evvelce yapılan yatırımın karşılığını göremeyen kat maliklerimiz, artık bu karşılığı görebiliyorlar. Kira kıymetlerinin artışından birtakım esnafımız şad olmayabilir fakat piyasaya baktığımız vakit BUTTİM, bu hususta Türkiye’deki en ekonomik alanlardan biri. Tek sıkıntımız BUTTİM’in, ülkemizin iktisadına katkıda bulunmak ve geliştirmek. Bu ekonomik problemleri esnafımız ile el ele vererek daima birlikte atlatacağız. Değerli olan, küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi ve sanayicimizi daha fazla destekleyerek ticaret hacmimizi yükseltmek” diye konuştu.

BUTTİM’de hizmet yelpazesini kısa müddette genişlettiklerini de söyleyen Lider Sadık Şengül, merkezin ticaret hacmini artıracak proje ile BUTTİM’in yıllık yaklaşık 500 bin dolar olan ihracat potansiyelini 1 milyar 250 bin dolara çıkarmayı hedeflediklerini kelamlarına ekledi.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.