Dolar 34,6904
Euro 36,7503
Altın 2.961,86
BİST 9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Çok Bulutlu
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Paz 13°C
Pts 12°C
Sal 11°C
Çar 13°C

Moda endüstrisi Z kuşağı çağırıyor

Türk moda sanayisi, 8 Ağustos’a kadar üniversite tercihlerini yapacak başarılı gençlerin tercihinin dokuma mühendisliği olması için kesenin ağzını açtı. Hazırgiyim ve dokumacılık dalları dokuma mühendisliğini tercih edecek Z neslindeki başarılı gençlere taban fiyat meblağında burs, iş garantisi ve başarılı bir meslek vaat ediyor.

Moda endüstrisi Z kuşağı çağırıyor
28 Temmuz 2023 17:00
106

İZMİR (İGFA) – Ticaret Bakanlığı’nın onayıyla, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Türkiye İhracatçılar Meclisi ve TİM bünyesindeki kesim şuralarının omuz verdiği burs programının temelleri, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) tarafından 2018 yılında “Tekstilde Gelecek Var” mottosuyla, “Modanın Mühendisleri” ismini verdiği projeyle atıldı.

EHKİB’in dokuma mühendisliği algısını yükseltmek emeliyle başlattığı proje, 2019 yılında Türk moda sanayisinin tüm bileşenlerinin güçlerini birleştirmesiyle “Tercihim Dokuma Mühendisliği” isimli burs projesine dönüştü.

Projenin başladığı 2019 yılından bu yana başarılı üniversite öğrencilerinin burs programındaki mühendislikleri tercih dokumacılık mühendisliğini tercih etmesinde minimum fiyat fiyatında burs ve iş garantisinin tesirli olduğu bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, geri ödemesiz olan burstan birinci 20 bine giren öğrencilerin taban fiyat fiyatında yararlanacağını, birinci 20 bin – 50 ortasında yer alan öğrencilerin yüzde 70, birinci 50 bin – 80 bin aralığındaki öğrencilerin ise yüzde 50 oranında bursa hak kazanacaklarını lisana getirdi.

Her yıl 3,5 milyon civarında gencin üniversite imtihanına girdiğini lakin emek ağır bölümlerin nitelikli mühendis bulma konusunda meseleler yaşadığını lisana getiren Eskinazi, “Projenin hayata geçtiği 2019 yılından bu yana dokuma mühendisliği daha çok tercih edilir hale geldi. Yıllık 32 milyar dolar ihracat yapıyoruz. İstihdamda başkan bölümüz, Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracatçı dalıyız. Yaklaşık 20 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veriyoruz. AB’nin en büyük ikinci dokuma ve hammaddeleri tedarikçisi, en büyük üçüncü hazır giysi tedarikçisiyiz. Dünyada elyaf üretiminden hazır giysi üretimine kadar dokumacılık ve hazır giysi kesimlerinin tüm üretim evrelerini gerçekleştirebilen birkaç ülkeden bir tanesiyiz. Dalımız, üretim ve istihdamdaki tartısıyla, daima büyüyen ve müspet tarafta ayrışan, gençlerimizin kendi kabiliyetine nazaran, isteklerine nazaran taraf seçebilmelerinin mümkün olduğu, çok çeşitli çalışma alanlarına sahip dinamik kesimlerden biri. Örme, dokuma, boyama, iplik, konfeksiyon alanları yanında, ARGE, imalat, satış, pazarlama, dokumacılık makinalarının hepsi dokumacılık mühendisliğinin alanına giriyor. Gençlerimizi Dokumacılık Mühendisliği’ni tercih etmeye davet ediyoruz” biçiminde konuştu.

SERTBAŞ; “279 GENÇ BURSLU OKUYOR”

Türkiye’de istihdamda önder bölüm pozisyonunda olduklarına temas eden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Lideri Burak Sertbaş, perakende dalı dahil 2 milyonu aşkın beşere iş imkanı sunduklarını, bu büyük istihdamda en kritik kitlenin dokumacılık mühendisleri olduğunu, geçtiğimiz dört yıllık süreçte 279 öğrencinin burslu olarak dokuma mühendisliği eğitimi alma hakkı kazandığını kaydetti.

İlk 20 binde yer alan öğrencilerin birinci beş tercihlerinden birisinin dokumacılık mühendisliği olursa minimum fiyat fiyatında bursa hak kazandığına dikkati çeken Sertbaş, “20 bin ile 50 bin ortasında sıralamada yer bulan öğrenciler dokumacılık mühendisliğini tercih ettikleri takdirde taban fiyatın yüzde 70’i oranında burs sahibi olurken, 50 bin ile 80 bin ortasında yer alan öğrenciler tercihim dokumacılık mühendisliği derse minimum fiyatın yüzde 50’si fiyatında bursu 5 yıl boyunca hak ediyorlar” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.