Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Hatay’da su aboneleri yarı yarıya düştü!

Hatay Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Lütfü Savaş, 6 Şubat Sarsıntısı sebebiyle Hatay Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü abone sayısının, yıkımlar ve kentten yapılan göçler sonucunda 630 binden 350 bine düştüğünü bildirdi.

Hatay’da su aboneleri yarı yarıya düştü!
24 Temmuz 2023 16:36
45

HATAY (İGFA) – Hatay Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Lütfü Savaş, zelzele münasebetiyle meydana gelen alt yapı hasarlarının muhakkak bölgelerde ağır nüfus hareketliliklerinin oluşması, su altı kaynaklarının yer değiştirmesi, sık sık elektriklerin kesilmesi üzere sebeplerle mevcut su kaynaklarının yetersiz kaldığına dikkat çekti.

Hayatını kaybeden hemşehrileri için duyduğu üzüntüyü söz eden Lider Savaş, tüm yıkım karşısında HATSU’nun iş yükünün sarsıntı öncesine nazaran 10-12 kat arttığını vurguladı.

İlk 4 ay tahsilat yapılmadığını lakin kanunen kalan abonelere fatura göndermek zorunda olduklarını tabir eden Savaş, abone tahsilat ölçüsünün da yüzde 60 oranında düştüğünü kurumun çok zorda olduğunu anlattı.

Hatay’daki enkazlarına yerinde ayrıştırılmasından ötürü altyapıda önemli yeni hasarların meydana geldiğini söyleyen Lider Savaş, şebekelerin onarılmasının da vakit gerektiğini ve bu süreçte insanların önemli sıkıntılar yaşadığını kaydetti.

Depremden nüfusu yüksek olan Antakya ve Defne ilçesinde yaşayanların ağır yıkım nedeniyle kent dışına ya da etraf ilçelere gittiğini hatırlatan Savaş, Hatay’ın yaşamış olduğu afetten ötürü çok önemli bir yıkım yaşadığını ve bu yıkımın üstesinden gelmek maksadıyla bütün kurumların iş birliği ile hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Eksiklikleri tek başlarına yapabilmenin zorluğuna dikkati çeken Lider Savaş, “Altyapı maliyetleri de çok fazla olduğundan ötürü herkesin bu bahiste bize takviye vermesi kaide. İlgili bakanlarımız, valimiz ve birçok kamu kurum ve kuruluşlarla bu hususları konuşmaya uğraş ediyorum. Onlar da ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. DSİ’ye muhtaçlıkları bildirdik, yeni su kuyularının nerelerde acil formda açılması gerektiğini bildirdik. Yükümüz çok fazla, grup ve ekipmanlara gereksinimlerimiz da olduğundan ötürü herkesten dayanak bekliyoruz” diyerek Hatay’a takviye daveti yaptı.

“SAĞLIK BAKANLIĞI TERTİPLİ BİR BİÇİMDE SULARIMIZDAN NUMUNE ALIYOR”

Bu ortada Hatay’daki içme suyu hakkında da değerli açıklamalarda bulunan Lütfü Savaş, “Hatay’da aslında içilmeyecek su yok. Su şebekelerinde yaşanan arızalar yüzünden problemler yaşayabiliyoruz. Sıhhat Bakanlığı tertipli bir formda sularımızdan numune alıyor. Şu ana kadar 7 bin analiz yapıldı ve yalnızca 65 adedinde meşakkat çıktı. Bu ezayı da insanlarımız ile paylaşıyoruz ve onları uyarmaktayız” diye konuştu.

Şehirdeki yıkım çalışmalarına da değinen Savaş, 96 bin 654 tane ağır hasarlı yahut acil yıkılacak bina olduğunu belirterek, Hatay’ı birlikte tekrar ayağa kaldıracaklarının kelamını verdi.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.