Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Erdoğan Demir’den 24 Temmuz açıklaması

Mahallî Basın Birliği Edirne Şube Lideri Erdoğan Demir, 24 Temmuz Basın’dan Sansürün Kaldırılışı,Gazetecilik ve Basın Bayramı’nın yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı.

Erdoğan Demir’den 24 Temmuz açıklaması
22 Temmuz 2023 15:48
44

Erdoğan DEMİR/ Keşan Postası (EDİRNE İGFA)
Lokal Basın Birliği Edirne Şube Lideri Erdoğan Demir, günümüzde maalesef basına uygulanan baskının artmış olduğunu, sansürün vakit zaman uygulandığını ve yazdıkları haberler yüzünden cezaevinde bulunan gazetecilerin de bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi.

“Haber alma ve yayma özgürlüğünün tesirli aracı olan, farklı görüşlerin seslendirilmesine imkan sağlayan basın, uzlaşma ve özgürlükler rejimi demokrasinin temel kurumlarından biridir.

Doğru ve yansız haberlerle bilgilendirilen kamuoyunun, dünya ve ülke sıkıntılarına hassas olması, geleceğe ait kararlarda kelam hakkının bulunması, özgür bir ortamda yansısını lisana getirebilmesi demokrasiye işlerlik kazandırır. Bu tarafıyla yansız ve özgür basın, demokrasinin sağlıklı temeller üzerinde yükselmesinde vazgeçilmez ögedir.

Haber verme, tenkit yapma, idaresi denetleme, yanlışlıkları lisana getirme, kamuoyunu bilgilendirme ve oluşturma, kurumlarla bireyler ortasında bilgi akışı sağlama, problemler konusunda özgür tartışma ortamı yaratarak toplumsal şuuru güçlendirme, toplumu eğitime ve niyet dünyasını zenginleştirme üzere yaşamsal sorumlulukları bulunan basın, bu tarafıyla kamusal misyon yapmaktadır.

Basını özgürlüğünü gölgeleyen ve basını temel fonksiyonundan uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasını ve özgür fikrin gelişmesini engellemektedir.

Basın, habere ulaşmada ve elde ettiği bilgileri kamuoyuna hakikat ve eksiksiz aktarmada rastgele bir sansür uygulamasıyla karşı karşıya kalmadan çalışabilmeli, çıkar kümelerinden ve her türlü otoriteden bağımsız, kozmik meslek ölçütleriyle vazifesini yerine getirebilmelidir.

Basını, çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen kimi çevreler her periyotta ortaya çıkabilecektir. Basının, ferdî çıkarlara hizmet edecek ticari nitelik kazanması, basın-siyaset ilişkisinin güçlenmesi, basının Devlet’le ticari bağa girmenin aracı olarak kullanılması, kamu faydası ve sistemine ziyan vermekle kalmayacak, birebir vakitte demokrasiyi de olumsuz etkileyecektir.

Çok değerli ve güç bir misyon üstlenen basın, ülke gündemindeki problemlere sahip çıktığı, yansız pozisyonunu her şartta koruduğu, en uyguna ulaşma arayışında topluma yanlışsız bilgilerle yol gösterici olduğu oranda inanç ve hürmet kazanabilir.

Basının kendi içinde otokontrol düzenekleri oluşturması, dünyadaki gelişmeler ışığında kendini yapılandırması, kuşkusuz gücünü ve aktifliğini artıracaktır. Basının kendi içindeki öz kontrolü, istenilen pozisyona ulaşmasında tüm tedbirlerden ve maddelerden daha tesirli olacaktır.

Türk basını, sansürün birinci defa kaldırılmasının akabinde geçen süreçte büyük gelişim göstermiş, Cumhuriyet’in sunduğu özgürlük ortamında demokrasinin yerleşmesine, ülkemizin ilerlemesine katkıda bulunmuş ve gelişmelere hassas, dinamik bir kamuoyu oluşturulması misyonunu muvaffakiyetle yerine getirmiştir

Çok güç şartlar altında vazife yaparken bile üniversal meslek unsurlarını terk etmeyen, meslek etiğini her şeyin üstünde tutan, ulusal çıkarları ve basın özgürlüğünü her ortamda savunan pahalı gazeteci ve muharrirlerimiz her vakit gurur kaynağımız olmuştur. Tüm gazetecilerimizin, onların yaktığı ışığın izleyicisi olacaklarına inanıyoruz.

Basınımızın, demokratik kıymetlerin yaşatılması, saydam bir idare anlayışının yerleşmesi, toplumun yanlışsız ve yansız haber akışıyla bilgilendirilmesi, sağduyulu, problemlere hassas bir kamuoyu oluşturulması ve Cumhuriyet’in temel niteliklerinin, Atatürk unsur ve ihtilallerinin korunmasında, geçmişte olduğu üzere bugün ve gelecekte de sorumluluklarını şuurlu biçimde yerine getireceğinden kuşku duymuyoruz.

Görevlerini yaparken ömürlerini yitiren tüm basın çalışanlarını hürmetle anıyor, basınımızın problemlerinin bir an evvel çözülmesini umut ediyoruz.

Türkiye’de bir çok gazetecinin yalnızca haber yapması yüzünden cezaevinde olması da maalesef bu türlü demokratik bir ülkeye yakışmamaktadır.

Sansürün kaldırılışının yıldönümünde basınımıza, özgür, prensipli ve yansız bir anlayışıyla sürdüreceğine inandığım çalışmalarında muvaffakiyetler, basın dünyamızın bedelli çalışanlarına iyilikler diliyorum.”

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.