Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 28°C

Çiftçilerin buğday sevinci

Mersin Büyükşehir Belediyesi Lideri Vahap Seçer, eşi Meral Seçer ile birlikte Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Silifke ilçesine bağlı Pelitpınarı Mahallesi’nde düzenlenen Atalık Sarı Buğday Hasat Töreni’ne katılarak üreticilerle hasat yaptı.

Çiftçilerin buğday sevinci
11 Temmuz 2023 04:00
56

MERSİN (İGFA) – Büyükşehir Belediyesi’nin, unutulmaya yüz tutmuş, Atalık tohumları gün yüzüne çıkarmak maksadıyla 2020 yılında Bahri Dağdaş Milletlerarası Ziraî Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte başlattığı ‘Yerel Buğday Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması’ projesi kapsamında dağıtılan atalık tohumları toprakla buluşturan üreticiler, hasat sevincini Lider Seçer ile birlikte yaşadı.

Tören öncesi Gökbelen Mahallesi’ne ziyaret gerçekleştiren Seçer, mahalle halkı tarafından sevgiyle karşılandı. Mahalleliyle sohbet eden Seçer, istek ve talepleri de bürokratlarına not aldırdı. Ziyarette bir vatandaş, “Her yere yetişiyorsunuz, Allah razı olsun” diyerek Büyükşehir’in hizmetlerinden ötürü Seçer’e teşekkür etti. Mahalle meydanında çilek satan çocuklarla da sohbet eden Seçer, alışveriş yapmayı da ihmal etmedi.

Ziyaretinin akabinde Pelitpınarı Mahallesi’ne geçen Seçer, hasat merasimine katılarak üreticilerle bir ortaya geldi. Merasime Lider Seçer’in yanı sıra CHP Küme Lider Vekili ve Mersin Milletvekili Ali Uzman Başarır, CHP Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış, Talat Dinçer, Hasan Ufuk Çakır, CHP Silifke İlçe Lideri Bünyamin Uçar, Silifke Ziraat Odası Lideri Cafer Doygun, Bahri Dağdaş Milletlerarası Ziraî Araştırma Enstitüsü yetkilisi Yüksek Ziraat Mühendisi Murat Küçükçongar, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

“Bu toprakların insanı toprağın kokusunu, emeği, alın terini, ahde vefayı bilir”

Törende yaptığı konuşmasına başlayan yağmur nedeni ile “Bereket getirdik, rahmet. Köylü yağmur, fırtına, kar, boran dinlemez. Yağmurun altında da, çamurda da, sıcakta da, serinlikte de rızkını arar” diyerek başlayan Lider Vahap Seçer, “Bu toprakların insanı toprağın kokusunu, emeği, alın terini, ahde vefayı bilir” dedi.

Toprağında ahde vefayı bilip kendisini ekeni, işleyeni bildiğini söyleyen Lider Seçer, “Toprak ekin ekeni, ekine bakanı, vaktinde buğdayının gübresini vereni, vaktinde hasat edenin de eserini bol ölçüde verir. Ancak çiftçilerimiz bunu yaparken de verdiği emeğin karşılığını almak ister. Harcadığı paranın karşılığını almak ister. Sattığı eserden evvel masrafını çıkartıp kalan parayla da çoluğuna çocuğuna güzel bir rızk kazanmak ister” diye konuştu.

Mersin’de ve Türkiye’nin her yerinde çiftçilerin çalışkan olduklarına dikkat çeken Lider Seçer, “Yeter ki siz takviye olun, köstek olmayın. Dünyanın hiçbir yerinde üreticisini desteklemeyen devlet yoktur. Bunu da Tarım Bakanlığı yapar. Belediyelerin yol yapmak, su getirmek, toplumsal hizmetler yapmak üzere vazife alanları vardır. Tarım dayanakları, belediyenin misyonu değildir. Örneğin tohum dağıtmak, belediyenin ziraî bir dayanağıdır. Üreticiye eser dayanağı vermek belediyenin vazifesi değil, Tarım Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın ayırdığı bütçeyle, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alımlarında buğdaya alım dayanağı vermektir” tabirlerini kullandı.

“Tarıma çok büyük bütçeler ayırdık”

Belediyelerin verdiği dayanak ile bakanlıkların sağlaması gerekenlerin karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen Lider Seçer, “Ama bizim üzere ziraatı bilen bir ziraat mühendisi olunca, misyona gelir gelmez biz tarıma çok büyük bütçeler ayırdık. O denli Pelitpınarı’nda 5 üretici ile bir dönemi geçirmedik. 58 üretici bu eseri ekti. Farklı köylerde ki üreticilere bölüştürdük. Üreticilerimize 100 kilometre sulama borusu, 60 kilometre HDPE plastik boru takviyesinde bulunduk. 40 kilometre çelik borularımızı üreticilerimizle buluşturmak üzere fabrikadan istedik” dedi.

Besicilikle uğraşan çiftçilere yem dayanağı ile büyükbaş hem de küçükbaş hayvancılık takviyesi sağladıklarını söz eden Lider Seçer, üretimin her etabında çiftçilerin yanında olduklarını kaydetti. Bu kapsamda Çaltıbozkır Mahallesi’nde lavanta üretimi ile yağ elde edilmesini sağlayan distilasyon ünitesi ve ekipman takviyesi sağladıklarını söyleyen Seçer, “Değişik bölgelerde üretim yapan çiftçilerimize muhtaçlıkları doğrultusunda erik boylama, zeytin boylama, ceviz soyma, üzüm sıkma makinesi üzere pek çok alet ve ekipman takviyesi sağladık” dedi.

Seçer: “Üreticinin meselesini bilen, kaygısını anlayan her kurumla proje yapmaya hazırız”

Silifke’de 155 arı yetiştiricisinin Büyükşehir’in ekipman dayanağından faydalandığını bununla birlikte konar göçer vatandaşlara güneş paneli dayanağı sağladıklarını ve 350 adet güneş gücü paneli takviyesinden 42’sinin Silifke’ye verildiğini aktaran Lider Seçer, “Bunları üreticilerimize yüzde 50 hibe dayanak ile veriyoruz. Bizler bunları ücretsiz verdiğimizde bir pahası kalmıyor. Bir malın değerli olabilmesi için yarısını biz, yarısını da üreticiler karşılıyor. Bu halde üreticimizin sıkıntısına derman oluyoruz” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi olarak, Ziraî Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde budama, bitki besleme, gübre kullanımı ve daha birçok mevzuda eğitimler vererek üreticilerin yanında olduklarını söyleyen Lider Seçer, “Hayvan yemi, fide, sulama borusu dağıtılır. Kooperatifler, Ziraat Odaları başta olmak üzere, üretici ile diyalog kuran her bölgede onların kaygısını, problemini bilen, kurumlarla her türlü projeyi yapmaya hazırız” sözlerini kullandı.

Seçer: “Projenin asıl gayesi, unutulmaya yüz tutmuş tohumlarımızı gün yüzüne çıkarmak”

Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir projesinde parti ayrımcılığı yapılmadığını ve buna asla müsaade etmeyeceğinin altını çizen Lider Seçer, kimseye ‘Sen AK Partilisin, sen MHP’lisin, sen CHP’lisin’ denilmediğini söyledi. Silifke’de 11 mahallede 58 üreticiyi cet buğday tohumu ile buluşturduklarını kaydeden Lider Seçer, “Bu projenin asıl nedeni, unutulmaya yüz tutmuş cet tohumlarını gün yüzüne çıkarmak. Bunu yaparken Bahri Bağdaş Milletlerarası Ziraî Araştırma Enstitüsü ile birlikte yaptık” dedi.

Mersinden Bayan Kooperatifi aracılığıyla projenin başında üreticilere Balandız buğdayı dağıttıklarını anlatan Lider Seçer, “Üreticilere alım garantisi vererek onları teşvik ettik. Büyükleriniz bilir, sarı buğdaydan yapılan ekmeğin, bazlamanın, sıkmanın lezzeti bir diğer olur” dedi.

“Proje sayesinde hem iktisada hem de vatandaşın cebine katkı sağlanıyor”

Buğdayın özelliğini bilen üreticilerden vakit içerisinde çok fazla talep geldiğini, 2023 yılı içerisinde toplamda 7 bin 250 kilogram tohum dağıttıklarını kaydeden Seçer, “Bu projenin emellerinden bir tanesi de hem küçük üreticiyi desteklemek hem de GDO bulaşmamış, orjinal, has ve lezzetli tohumları hatırlatmak. Her bir üreticiye dönüm başı 75 kilogram gübre dayanağı verdik. Üretici bunları üreterek iktisada katkı sağlasın, vatandaşın cebine de katkı sunsun” diye konuştu.

Proje kapsamında ulaştıkları üretici sayısının önümüzdeki yıllarda artarak daha fazla üretim yapılmasını hedeflediklerini kaydeden Seçer, “Elimizden geldiğince üreticilerimize, tohumundan fidesine, gübresinden borusuna kadar her türlü dayanağı yapma uğraşı içerisindeyiz” tabirlerini kullandı.

“Hasatımız iyi ve bereketli olsun”

Buğdayın sıcaklık ve iklim şartlarına bağlı olarak her yerde yetişmeyeceğine dikkat çeken Lider Seçer, “Her buğday her yerde olmaz. Kuraklık olan yerde kuraklığa bağlı, sıcaklığın olduğu yerde sıcaklığa mukavim olması yüksek randıman alınmasını sağlar” dedi. Kendisinin de ziraat mühendisi olduğunu hatırlatan Lider Seçer, “Projede çok sayıda ziraat mühendisi meslektaşımız misyon aldı. Hepsinin emeğine, yüreğine sıhhat. Projede emeği geçen, belediye çalışanlarından, muhtarlarına, vatandaşlarımıza ve üreticilere kadar herkese teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıllarda daha farklı projelere birlikte imza atacağız. Hasatımız güzel ve bereketli olsun” diye konuştu.

Başarır: “Tarsus’tan Anamur’a kadar çiftçisini destekleyen bir Başkan’a sahibiz”

Mersin’in bir tarım kenti olmasının değerli bir talih olduğuna değinen CHP Küme Lider Vekili ve Mersin Milletvekili Ali Uzman Başarır, “Göreve geldiği günden beri Tarsus’tan Anamur’a, çiftçisiyle, hayvancılığıyla üreticilerimiz ile ilgilenen ve daima destekleyen bir Belediye Liderimiz var. Bir sefer daha projede emeği geçen, Büyükşehir Belediye Liderimiz Vahap Seçer’e, bürokratlarımıza, muhtarlarımıza ve projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kış: “Başkanımız, toprağını tanıyan, çiftçisini anlayan bir belediye başkanıdır”

Atalık sarı buğday tohumu dayanağıyla, yok olmaya yüz tutmuş tohumlardan birinin yine üretime kazandırılarak ülke tarımına büyük bir katkı sağlandığını söz eden CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Özellikle çiftçilerimiz ve köylülerimiz çok şanslı. Zira Mersin Büyükşehir Belediye Liderimiz Vahap Seçer, toprağını tanıyan, çiftçiyi ve üretimden anlayan bir belediye lideri. Bugüne kadar gezdiğimiz bütün ilçelerde, köylerde, çiftçilerle ve çalışanlarla konuşmalarımızda kıymetli liderimizin dokunuşlarına bizler partili milletvekilleri olarak gururla, onurla şahit olduk” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi’nin, küçükbaş hayvan dayanağından, üretici pazarlarına, sera dayanağından, sulama borularına varıncaya kadar hem tarımda hem hayvancılıkta çiftçinin yanında olduğunu söyleyen Kış, “Bu dayanakların hepsi de çok kalıcı ve üretime dönük takviyelerdir. Atalarımızın dediği üzere tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Mahsulümüzün bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Dinçer: “Çiftçilerimizin üretmesi için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz”

Üreticiler ve çiftçiler için cet tohumu dayanağı üzere projelerin çok değerli olduğunu lisana getiren CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Ata tohumlarımız bizler ve üreticiler için çok kıymetli. Köylülerimizin üretmesini sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Tohumda artık dışarı bağımlı hale geldik. Belediye Liderimiz sayesinde bunları geri kazanacağız ve bu projeleri destekliyoruz. Hangi köye gitsek Liderimizden bir iz var. Mahallî seçimlerde bu hizmetlerin eksik kalmaması ismine kentlimizle köylümüzle Liderimizin gerisinde duracağız” dedi.

Çakır: “Başkanımız dağın başına hizmet için geliyor. Bizde ona sahip çıkalım”

CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır ise “Köylü kardeşlerimize bu imkanı sunduğu için Mersin Büyükşehir Belediye Lideri Vahap Seçer’e şükranlarımı sunuyorum. Bu topraklara kan düşse can biter. Öyleyse yapacağımız tek hizmet, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız’a tam dayanak olmaktır. Akrabalarınıza, köylülerinize, yan köylerinize şimdiden telefon etmeye başlayın. Belediye Liderimiz dağın başına hizmet için geliyor. Bizde ona sahip çıkalım” diye konuştu.

Yapılan hizmetin çok yerinde olduğunu söyleyen Silifke Ziraat Odası Lideri Cafer Doygun ise, “Önümüzdeki günlerde tohum takviyesinin daha çok artırılarak yapılacağını biliyorum. Herkese emekleri için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Atalık Sarı Buğday Tohumu takviyelerinden şad olduğunu tabir eden Pelitpınarı Mahalle Muhtarı İsa Şahin, “Verimli topraklarımız ve topraklarımız var. Bizim üretmek için şartlarımız var, bu takviyelerle üretimimizi daha çok arttırabiliriz. Bu çalışma için herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların akabinde Lider Seçer eşi Meral Seçer ile birlikte buğday hasadı yaptı ve üreticilerin buğdaydan elde ettikleri unla yaptıkları sıkmanın tadına baktı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.