Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Bursa Keles Kirazı da coğrafi işarete kavuştu

Bursa’ya has bedelleri markalaştırarak kent iktisadına kazandırmayı hedefleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla Keles kirazı için de Coğrafik İşaret Tescil Dokümanı alındı. Keles kirazı ile birlikte Bursa’nın Coğrafik İşaret Tescil Dokümanlı bedeli de 30’a çıkmış oldu.

Bursa Keles Kirazı da coğrafi işarete kavuştu
26 Temmuz 2023 18:12
50

BURSA (İGFA) – Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması hedefiyle Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, HAGEL ve Tarım A.Ş. aracılığıyla kaliteli tohumluk temininden yüksek verimli hayvan ırklarının çiftçilere dağıtılmasına, üretim kalitesinin artırılmasından eserlere milletlerarası pazar bulunmasına kadar her alanda kıymetli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarım eserlerinin markalaşmasına da büyük ehemmiyet veriyor.

Daha evvel Tarım A.Ş. aracılığıyla BlackBursa markasıyla siyah inciri tescilleyen Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Biberinin akabinde Bursa Kestanesi ve Keles Kirazı ile ilgili başlattığı coğrafik işaret alma çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladı.

Yapılan inceleme ve tahlil sonucunda, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ‘Keles Kirazı’na Coğrafik İşaret ve Tescil Dokümanı verildi. Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, tescil dokümanını Keles Belediye Lideri Mehmet Keskin’e teslim etti.

YENİ ESERLER YOLDA

Bursa’nın ziraî alanda marka bedelinin yükseltilmesi için çok değerli çalışmalar yaptıklarını belirten Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, “Bursa’mızda güçlü endüstrimiz, denizimiz, gölümüz, dağımız, ovamız, yaylalarımız, meyvemiz, sebzelerimiz var. Allah’a şükür yaptığımız çalışmalarla geçen yıl Yenişehir biberi için coğrafik işaret tescil evrakı almıştık. Bursa kestanesi ve Keles kirazı ile ilgili tescil için çalışıyorduk. Keles kirazı ile ilgili süreç tamamlandı ve coğrafik işaret tescilini aldık. Bursa kestanesiyle alakalı da son etaba geldik. Eserlerimizin dünya literatürüne girmesi ismine bu tescil kıymetli ve bedelli. Gayemiz bu tescilleri daha da artırmak” dedi.

30 TESCİLLİ ÜRÜN

Ürünlerin markalaşması, dünyaya tanıtılmaları, kalitelerinin yükseltilmesi ve dünya piyasalarında yer almalarının sağlanması açısından coğrafik işaret tescil dokümanlarının alınması son derece kıymet taşıyor.

Dünya genelinde coğrafik işaret tescilli eserler milyarlarca dolarlık pazar hissesine sahip olurken, Bursa’nın Coğrafik İşaret ve Tescil Evraklı eser sayısı 30’a ulaştı. Bursa Bıçağı, cantık, cevizli lokum, döner kebabı, kestane şekeri, pideli köfte, Santa Maria armudu, siyah incir, süt helvası, tahinli pide, üzüm şırası, Bursa İpeği, şeftali, Gemlik Atı, Gemlik Zeytini, Gürsu Deveci Armudu, Hasanağa Enginarı, Karacabey Soğanı, Keles kirazı, Mustafakemalpaşa Tatlısı, Müşküle İğne Oyası, Orhangazi Gedelek Turşusu, Yenişehir biberi, İnegöl Cerrah kuru fasulyesi, İnegöl Köfte, İnegöl sütlü kadayıfı, İnegöl Çıbrıkası, İznik Derbent dokuması, İznik Müşküle Üzümü ve İznik Çinisi, coğrafik işaret tescilli eserler ortasına girdi.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.