Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Başkan Hürriyet, tarihi Değirmen’i anlattı

Kocaeli’nin İzmit Belediye Lideri Fatma Kaplan Hürriyet, Akmeşe’de bulunan Tarihi Un Değirmeni’nin İzmit’in kültürel tarihine kazandırılması için yürütülen çalışmaları anlattı. Hürriyet, “Kamulaştırma ile ilgili parsel sahibi görüşmeye gelmedi. İzmit’in kültürel mirasına sahip çıkmakta kararlıyız” dedi.

Başkan Hürriyet, tarihi Değirmen’i anlattı
29 Temmuz 2023 11:36
52

KOCAELİ (İGFA) – Kocaeli İzmit’i tarihi ve kültürel açıdan varlıklı bir kent olarak geleceğe taşımak için çalışmalarını sürdüren İzmit Belediye Lideri Fatma Kaplan Hürriyet, Akmeşe’deki Tarihi Un Değirmeni’ni İzmit’e kazandırmak için yürütülen süreci anlattı. Lider Hürriyet, Tarihi Değirmen’in İzmit’e kazandırılmasıyla ilgili tüm ayrıntıları tek tek paylaştı.

“ÖNEMLİ ADIMLAR ATMAKTAYIZ”

Başkan Hürriyet yaptığı açıklamada, “Restorasyon projeleri, tarihi alanların canlandırılması, kültürel miras turizmi dayanak programları, mirasın sürdürülebilir kalkınmaya katkısı üzere bahislerde İzmit’in kimliğini ve tarihini müdafaa yolunda da değerli adımlar atmaktayız. Fakat bu adımları atarken karşılaştığımız çeşitli meseleler nedeniyle projelerimizi hayata geçirirken birtakım zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyoruz.

“ALANIN KAMUSALLAŞTIRILMASI ZORUNLUYDU”

Kültürel miras çalışmalarımız kapsamında; Akmeşe’de, vakte meydan okuyan, lakin günümüze tahrip olmuş halde ulaşan Tarihi Un Değirmeni’ni bahtına terk etmedik ve İzmit’e kazandırılmasıyla ilgili çalışmalara başladık. Şahıs mülkiyetinde kalan Tarihi Değirmen’in kamu tarafından onarılıp onarımını tamamlanabilmesi için ve şahıs mülkiyetine kamu kaynağı aktarılamayacağından ötürü da alanın kamulaştırılması mecburiydi.

KORUMA KURULU’NDAN YAZI ALINDI

Konuyla ilgili olarak 2020 yılında mülkiyetin sahibi ile üst üste görüşmeler yapıldı. Hedefimiz süratli formda satın alınarak direkt onarım projesine geçmekti. Lakin mülk sahibi ile birebir yerde buluşulamamış ve ne yazık ki bir mutabakat sağlanamamıştır. Muhafaza Kurulu’ndan Değirmen ile ilgili, “Hasar durumu olan yapının ivedilikle restore edilmesi gerektiğinden projelerin hazırlattırılarak konseyimize sunulması” yazısının alınmasının akabinde encümen kararıyla parselin kamulaştırılması kararı alındı.

TESPİT VE TESCİL DAVASI AÇILDI

Bunun üzerine görüşmeye çağrılan parselin sahibi görüşmeye gelmemiş ve bunun üzerine bedel tespit ve tescil davası açıldı. Bu davanın akabinde parsel sahibi de kamulaştırma iptal davası açtı ve ne değişiktir ki kamu faydasına olan bu projeyle ilgili olan davayı parsel sahibi kazandı.

DAVA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Koruma Kurulu’ndan 24 Ağustos 2022’de bir sefer daha parselin sosyo-kültürel hedefli kullanmak üzere İzmit Belediyesince kamulaştırılmasına yönelik karar çıktı. İzmit Belediyesi Encümeni kararıyla da parselin kamulaştırması kararı alındı. Bir kere daha görüşmeye çağrılan parsel sahibi görüşmeye yeniden gelmedi ve yine bedel tespit ve tescil davası açıldı. Bu dava süreci de hala daha devam etmektir.

“DEĞİRMENİ SIK SIK ZİYARET ETTİK”

Ayrıca; Tarihi Değirmen’in İzmit’e kazandırılması noktasında yukarda kelamı edilen her evresinde sık sık Akmeşe’deki Tarihi Değirmen’i ziyaret ederek mevzuyla ilgili bilgilerimizi ve yapacaklarımızı not aldık. Projelendirdiğimiz mevzuyla ilgili olarak yaşanan gelişmelere kendimizi güncelleyerek çalışmalarımıza istikamet verdik.

“KÜLTÜREL MİRASIMIZ KESİNLİKLE KORUNMALIDIR”

Kültürel mirasımız geçmişten günümüze taşınarak gelecek nesillere aktarılmalı ve kesinlikle korunmalıdır. Bu şuurla hareket ederek, kültürel mirasımızın sürdürülebilirliğini sağlamak ve İzmit’i tarihi ve kültürel açıdan güçlü bir kent olarak geleceğe taşımak en büyük hedefimizdir” sözlerini kullandı.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.