Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Kayseri iş dünyasından ‘finansman’ vurgusu

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, Organize Sanayi Bölgesi Lideri Mehmet Yalçın’ın iştirakiyle gerçekleştirildi.

Kayseri iş dünyasından ‘finansman’ vurgusu
27 Temmuz 2023 11:00
56

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kent ve ülke ekonomisindeki yeni gelişmeleri pahalandıran Kayseri OSB Lider Ömer Gülsoy, “İş dünyamız finansmana erişmede hala dertler yaşıyor. Güçlü bir halde kredi sisteminin devreye girmesini bekliyoruz” dedi. OSB Lideri Yalçın’da “ İdare olarak tek gayemiz var, bu kente katkı sunmak, iktisadına katkı sağlamak, bu kenti geliştirmek.” diye konuştu.
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Temmuz ayı olağan meclis toplantısı Meclis Lideri Cengiz Hakan Arslan Başkanlığında M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Lideri Mehmet Yalçın’ın konuk olduğu toplantıya Lider Ömer Gülsoy, KTO İdare Heyeti üyeleri, OSB İdare Şurası Üyeleri Zafer Baktır ve Nuri Çetinçağlar, Kontrol Heyeti Üyesi Mustafa Gengeç, Bölge Müdürü Abdulmenap Esko, KTO Meclis üyeleri ve Basın mensupları katıldı.

Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının akabinde görüşülen gündem unsurları kabul edildi. Toplantıda, ay içerisinde yapılan faaliyetlere de yer verildi.

Meclis toplantısında ülke gündemini, global, bölgesel ve ekonomik gelişmeleri kıymetlendirerek Odanın çalışmalarıyla ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Kayseri Ticaret Odası (KTO) İdare Konseyi Lideri Ömer Gülsoy, “15 Temmuz günü hain FETÖCÜ darbe kalkışmasının 7. yıl dönümünü geride bıraktık. İktisadı güçlü, gayeleri büyük Türkiye mefkuresini sürdüreceğiz. Hain darbe teşebbüsünün gecesinde ulusal iradeden öteki hiçbir iradeyi kabul etmedik dedik, bugünde, yarında ebediyen etmeyeceğiz.” tabirlerini kullandı.

“VERGİNİN TABANA VE TAVANA ADİL VE EŞİT YAYILMASI GEREKİYOR”

Son periyotta yaşanılan ekonomik gelişmelerin, en değerli gündem hususu olduğunu belirten Gülsoy, “Son fiyat artışlarının, ekonomimizde kayıt dışılığı arttıracağı konusunda kaygı duyduğumuzu belirtmeden geçemeyeceğim. Karşımızda üretenler, emek verenler, bireyler ve işletmeler açısından çok ta adil olmayan bir tablo var. Verginin tabana ve tavana adil ve eşit formda yayılması, bütçe disiplini ismine dolaylı vergilere ağırlaşarak enflasyon üzerinde ek baskı yaratmaktan daha makul bir siyaset olacaktır. Gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesinden kamunun önemli tasarruf önlemlerine, yeni ek önlemler ve düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Asgari fiyattaki vergi dilimlerine değinen Lider Gülsoy, “SGK ile ilgili üst limitler buna nazaran düzenlemediği için net, brüt ortasındaki makas olumsuz bir halde yürüyor. Bu vergi dilimlerinde taban fiyatı artışı dikkate alınarak kayıplarımıza da telafi edilecek halde revize edilmesini talep ediyoruz.” dedi.

“PARASAL SIKILAŞMA ÜRETİM BANTLARINI YAVAŞLATMAMALIDIR”

Türkiye Merkez Bankası’nın faiz artışını, fiyat istikrarının sağlanmasını, ve finansal istikrarın güçlenmesi için kıymetli bulduklarının altını çizen Gülsoy, “Faiz, kur ve enflasyon üçlüsü ne kadar kıymetli ise üretim, istihdam ve ihracat üçlüsü de en az o kadar değerli ve o kadar vazgeçilmezdir. Nakdî sıkılaşma üretim bantlarını yavaşlatmamalıdır. Sağlıklı işleyen bir kredi sistemi üretimin, istihdamın ve ihracatın olmazsa olmazıdır. Ekonomik istikrarında temel yapı taşlarından biridir. Kredi sistemindeki bozulma yalnızca finansman muhtaçlığı bulunan işletmeleri etkilemekte kalmaz, domino tesiriyle tüm piyasada aksilikler oluşturabilir. Velhasıl; Kur, faiz ve enflasyonun istikrarda gitmesini bekliyoruz. Üretim, istihdam, yatırım ve ihracat odaklı kollayıcı yeni önlemlerin alınması ve mevcut önlemlerin de devam etmesi gerekiyor. Bilhassa ihracatın artması için bir ekip kolaylıkların, teşvik ve dayanakların artarak devam etmesini bekliyoruz. “ tabirlerini kullandı.

“İŞ DÜNYAMIZ FİNANSMANA ULAŞMADA HALA SORUNLAR YAŞIYOR”

İş dünyasının finansmana ulaşmada hala kasvet yaşadığını tabir eden Gülsoy, “Bu hususta yeni ve tesirli iletiler beklediğimizin altını çizmek istiyorum. Güçlü bir halde kredi düzeneğinin devreye girmesini bekliyoruz. Biliyoruz ki üretim ve ihracat olmadan ekonomik büyümeyi ve istikrarı sağlamak mümkün olmayacaktır. İşletme sermayesine muhtaçlığımız olduğunu buradan belirtmek istiyorum. Bu noktada finans dünyasının gerçek dala takviye olmasını bekliyoruz. Bankalar gerçek kesimle birlikte varlık bulur. Bu nedenle bankalarımızdan bu süreçte daha fazla takviye bekliyoruz. Özel kesimin Finansa erişim kanallarının önündeki manilerin süratle kaldırılması ve iktisadın de büyümesi bu biçimde büyümesi mümkün olabilir. ” dedi.

“ENFLASYON VE CARİ AÇIK SORUNU BİREBİR ANDA ÇÖZÜLMELİ”

Yeni Ekonomik Model’den rasyonel iktisat siyasetlerine geçişi temel alan istikrar programının kalıcı muvaffakiyetinde, enflasyon ve cari açık probleminin birebir anda çözülmesi değerli olduğunu belirten Lider Gülsoy, kelamlarını şöyle sürdürdü. “Bugün bütçe, cari ve dış ticaret açığı üzere üç temel alanda açık veriyoruz. İthalat ve ihracat ortasında oluşan önemli makas, iktisatta aranan istikrar için büyük bir risk teşkil ediyor. İşte bu tabloda üretimden ihracata her alanda verimlilik artışı yaratmak önceliğimiz olmalı. Birebir vakitte enflasyon ile en yeterli gayret usulü de işletmelerde verimlilik ile eserlerde katma bedel artışından geçiyor. “

“ORTA ANADOLU ÜRETİM HAVZASI’NI HAYATA GEÇİRMELİYİZ”

Konuşmasında zelzele felaketinin tesirlerine değinen Lider Gülsoy, “Marmara Havzası doldu. Mümkün bir zelzele ise felaketimiz olur. Bu sebeple bir an önce Orta Anadolu Üretim Havzası’nı hayata geçirmeliyiz. Kentin tüm dinamikleriyle birlikte sahip çıkar, önünü açarız.” sözlerini kullandı.

“OTOBAN OLURSA İHRACATTA İKİYE KATLARIZ”

Kayseri’nin 2022 yılında 4 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdiğini belirten Lider Gülsoy, “Her vakit şunu söylüyorum. ‘Ulaşım olmadan ticaret olmaz’ Kentimizin raylı ve havayolu nakliyatı alanında yatırımlara gereksinimi var. Ulaşım sorunlarımız çözülür, otoban irtibatlarımız yapılırsa ihracatımızı ikiye katlarız. Yabancı yatırımcıyı kentimize çok daha rahat getiririz. Bu noktada her türlü işbirliğine hazırız. Kayseri İş dünyası olarak yeni seçilen Milletvekillerimizden, Bakanlarımızdan en değerli ve acil beklentimiz otoban temas yollarımızı, raylı taşıma ve gümrüklü hava yolu kargo nakliyatının bir an evvel hayata geçirilmesinde noktasında gerekli çalışmaları yapacaklarına inancımız tamdır.” diye konuştu.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.