Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Mobilya sektörü kabına sığmıyor

Türk mobilya bölümü, klasik metotlarla çalışan küçük ölçekli işletmelerin yanı sıra, son 15-20 yıllık süreçte fabrikasyon üretim yapan orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısının arttığı bir bölüm olarak göze çarpıyor.

Mobilya sektörü kabına sığmıyor
22 Temmuz 2023 21:12
62

İSTANBUL (İGFA) – Bölüm, ülke iktisadına katma bedel ve istihdam sağlamakta, ayrıyeten ihracat potansiyeli yüksek bir bölüm olarak dikkat çekiyor. Ankara Mobilya Üreticileri İhracatçıları Derneği Lideri (MOBİANDER) Yavuz Güler “Türk mobilya dalı; son 20 yılda önemli bir gelişme kaydetmiştir. Bölümümüz hem yurt içi pazara hem de yurt dışı pazara hitap etmektedir. 2002 yılında 256 milyon dolar ihracatımız, 2022 yılında 20 yılda yaklaşık 20 kat büyümüştür. 2022 yılı ihracat sayımız 4,7 milyar dolardır. Ankara özelinde ise mobilya ihracatının yaklaşık onda biri Ankara tarafından gerçekleştirilmektedir.” dedi.

“MOBİLYA KESİMİNDE 2023 İHRACAT GAYESİ 6 MİLYAR DOLAR”

Mobilya Kesiminin 2023 yılı ihracat amacının 6 milyar doları aşmasını beklediklerini söyleyen MOBİANDER Lideri Yavuz Güler 2022 yılını 4,7 milyar dolar olarak kapatan mobilya kesiminin yaklaşık yüzde 40 büyüme hedeflediğini söyledi. Güler: “Dünya mobilya ihracat pastasının 200 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde gayemizin gerçekçi olduğunu düşünüyorum. Bugünkü sayılarla dünya mobilya ihracatında 10. sırada yer almaktayız. İthalat kısmında ise yıllık yaklaşık 500 milyon dolar ithalatımız bulunmaktadır. Dünya sıralamasında 43. sıradayız.” dedi.

“EN UFAK KRİZ ORTAMINDA BİRİNCİ VAZGEÇİLEN HARCAMA MOBİLYADIR”

MOBİANDER Lideri Yavuz Güler: “Sektörümüz üretim kapasitesinin yüzde 40 ile yüzde 80’i kullanabilmektedir. Mobilya bölümü dünya çapında en narin daldır. En ufak kriz ortamında birinci vazgeçilen harcama mobilyadır. Bu nedenle kesimin iş gücü kullanımında önemli dalgalanmalar yaşanmaktadır.” dedi. Teknolojik gelişmeler mobilya bölümünde de hem üretimde hem dizaynda önemli yenilikler ve kolaylıklar sağlıyor. Bu teknolojik gelişmelere Türk mobilya bölümü de ayak uydurdu. Yavuz Güler: “Mobilya üretimini biz iki kısma ayırmaktayız; sanayiye mobilya ve emek ağır -el personelliği mobilya. Endüstriyel mobilyada daha çok hazır yanı boya süreci gerektirmeyen melamin materyaller kullanılmaktadır. El personelliği olan emek ağır mobilyada ise ağaç gereçler kullanılmaktadır.” Tabirlerini kullandı.

“SEKTÖRÜN EN BÜYÜK EZASI YETİŞMİŞ KALİFİYE ELEMAN EKSİKLİĞİ”

Günümüzde kesimin en büyük düşüncesi, çabucak hemen bütün kesimlerde olduğu üzere yetişmiş nitelikli eleman ezası olduğundan bahseden Mobilya Üreticileri İhracatçıları Derneği Lideri (MOBİANDER) Yavuz Güler: “Piyasanın daraldığı günlerde dahi işçi derdi yaşamaktayız. Bu hususta meslek liselerine çıraklık okullarına ve üniversitelere çok büyük vazifeler düşmektedir. Başka bir meşakkat ise enflasyon ile birlikte artan maaş ve ham unsur fiyatlarındaki artışlardır. Yurt içi piyasada Türk insanın enflasyona karşı harcama eğilimi ise kesimi kısmen rahatlatmıştır. Yurt içi piyasada ilerleyen günlerde daha hoş günleri görmeyi umut ediyoruz. İnşaat dalında yaşanılacak olumlu gelişmeler mobilya kesimine de yansıyacaktır.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.