Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Marmarabirlik: Dökme ve varil zeytinyağı ihracatına fon kesintisi satışı teşvik edecek

Dökme ve varil zeytinyağı, DFİF kapsamında ihracatında kesintisi yapılacak mallar listesine eklenmesi sonrasında Marmarabirlik İdare Konseyi Lideri Hidamet Asa açıklama yaptı.

Marmarabirlik: Dökme ve varil zeytinyağı ihracatına fon kesintisi satışı teşvik edecek
20 Temmuz 2023 19:36
50

BURSA (İGFA) – Dökme ve varil zeytinyağı ihracatına fon kesintisi uygulamaya alındı.

Marmarabirlik İdare Konseyi Lideri Hidamet Asa, kelam konusu kararı hem tüketicinin korunması hem de bölümün geleceği açısından hakikat olduğunu söyledi. Asa, “Ülkemizde ambalajlı zeytinyağı satışı ile az ölçüde döviz girdisi sağlanmaktadır. Bu karar kesimin ambalajlı zeytinyağı satışını teşvik edecektir” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Marmarabirlik İdare Şurası Lideri Hidamet Asa, fon uygulamasını hakikat bulduğunu söyledi.

Geçen yıl İspanya ve Avrupa ülkelerinde kuraklık nedeniyle büyük bir rekolte kaybı yaşandığına dikkati çeken Asa, “Bu sene de rekolte kaybı yaşanacağına yönelik bilgiler gelmekte. Hasebiyle dökme zeytinyağı temini açısından Türkiye büyük bir tedarikçi olarak görülüyor. Türkiye’de stoklarda bulunan zeytinyağını İspanya, İtalya üzere birçok Avrupa ülkesi varil bazında dökme olarak almaktalar. Devlet buna küçük bir tedbir hedefiyle fon uygulamasını başlattı. Bunu gerçek buluyorum. Markalı ve ambalajlı zeytinyağı ihracatının üreticiye ve ülke iktisadına katkısı dökme zeytinyağı ihracatına nazaran çok daha fazladır” diye konuştu.

Dökme zeytinyağı litre fiyatının 80-90 liradan 160-170 lira düzeyine çıktığını hatırlatan Lider Asa, “Yıllardır Türkiye’de zeytinyağı tüketiminin artırılması için büyük uğraş verildi. Bugün kişi başına 3 litreye yakın bir tüketim varken, oluşan bu fiyatlarla tüketimin azalacağının da hesabını yapmak gerekir. Bu periyotta zeytinyağı fiyatının üst taraflı hareketi üreticiye değil, aracıya çıkar sağlayacaktır” dedi.

Bu ortada Türkiye’nin Kasım 2022’den bu yana 135 bin ton zeytinyağı ihracatı gerçekleştirdiği belirten Asa, bunun yaklaşık 22 bin tonu ambalajlı, kalan 113 bin tonu ise dökme olarak satıldığını kaydetti. “Eğer tüketiciyi ve dalın geleceğini düşünüyorsak, zeytinyağı üretimi ve tüketimini artırmak istiyorsak, dökme zeytinyağı ihracatından çok, ambalajlı zeytinyağı ihracatını teşvik etmeliyiz” diyen Asa, “Markalı ve ambalajlı zeytinyağı ihracatı, Türk Malı Zeytinyağı eserlerinin dünya çapında bilinirliğini artırmasına ve ülkemizin tanıtılmasına da büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıyeten ambalajlı zeytinyağı üretimi ve ihracatı, şişesinden, tenekesine, kapağından, etiketine kadar farklı bölümlerin de kazanmasına, büyümesine öncülük edecektir” dedi.

ÜRETİCİNİN KAZANACAĞI YIL OLMALI

Bugün dökme zeytinyağı fiyatlarının 160-170 TL’leri bulduğunu belirten Asa, “ Şu periyotta aracı kazanıyor. Hasat periyodu geldiğinde aracıların üreticiden tıpkı fiyatlarla almasını dilek ediyoruz. Hasat periyoduna az kaldı, daima birlikte göreceğiz. Kimi çevrelerce zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin çok yüksek olacağı tarafında açıklamalar yapıldığını görüyoruz. Bu açıklamalara katılmıyoruz. Hem sofralık zeytinde hem de zeytinyağında rekolte kaybı yaşanacağını öngörüyoruz. Marmarabirlik olarak ortaklarımızı koruyup kollayan bir anlayışla hareket ediyoruz. Bu yıl zeytin üreticisi ortaklarımızın kazanacağı bir yıl olacak” diyerek kelamlarını tamamladı.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Hatırlanacağı üzere, Resmi Gazete’nin yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’na nazaran Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) hakkında kararda değişikliğe gidilmişti. Buna nazaran dökme ve varil zeytinyağı, DFİF kapsamında ihracatında kesintisi yapılacak mallar listesine eklenirken, yayınlandığı tarih itibariyle yürürlüğe giren kararla dökme ve varil zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 cent DFİF kesintisi yapılması kararlaştırılmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.