Dolar 34,6904
Euro 36,7503
Altın 2.961,86
BİST 9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Çok Bulutlu
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Paz 13°C
Pts 12°C
Sal 11°C
Çar 13°C

752 yıllık tarihi enkazda lazerle nokta ölçümü

Asrın felaketinde büsbütün yerle bir olan Hatay’daki sembol yapıtlardan 752 yıllık Antakya Ulu Cami’nin ayağa kaldırılması için devreye giren Bursa Büyükşehir Belediyesi, saha çalışmalarına başladı.

752 yıllık tarihi enkazda lazerle nokta ölçümü
20 Temmuz 2023 20:36
90

BURSA (İGFA) – Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan en ağır yarayı alan Hatay’da yalnızca binalar değil, asırlık mescitler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihî eser de ya büsbütün yıkıldı ya da büyük ziyan gördü.

Hatay’ın eski mescitlerinden birisi olan 1271-1272 yıllarında yapıldığı sanılan tarihî Antakya Ulu Cami de sarsıntıların akabinde yıkılıp, büsbütün moloz yığınına döndü. Memlukler devrinde inşa edilen, medrese, yazlık camii, şadırvan, iki adet türbe, çeşme, imaret ve dükkânlar üzere farklı periyotlarda inşa edilmiş yapılardan meydana gelen bir külliye niteliğindeki Ulu Camii; harimde iki mihrabı bulunması açısından tek eser olma özelliğine de sahipti. Sarsıntının akabinde Hatay’da hayatın olağana dönmesi için yardımların dağıtımını üstlenen, seyyar tuvaletleri kuran ve 3 başka bölgede 2000 konteynerden oluşan hayat alanları hazırlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ulu Camii’nin de onarımı işini de üstlendi.

Antakya Ulu Camii’nin onarımı için Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı oturumunda alınan kararla röleve, restitüsyon ve onarım projesi hazırlıklarına başlandı. Hazırlanacak projeleri data altlığı oluşturmak gayesiyle Harita Şube Müdürlüğü grupları, Antakya Ulu Camii’nin mevcut durumunu tespit etmek için alanda ölçümler yaptı. Lazer tarama aygıtıyla 207 milyon nokta ölçümü yapan takımlar, tıpkı vakitte drone çekimleri ile ‘tarihi enkazın’ havadan da modellemesini yaptı. Mevcut durumun 3D (3 boyut) tarama ile modellenmesi, nokta bulutu datalarının üretilmesi ve ortofoto haritasının hazırlanması çalışmaları için gerekli datalar toplandı. Üretilen data Hatay Antakya Ulu Camii’nin röleve, restitüsyon, restorasyon/rekonstrüksiyon, mühendislik projelerinin hazırlanması ve aslına uygun rekonstrüksiyon imali çalışmalarında kullanılacak.

ULU CAMİ KARDEŞLİĞİ

Kendisi de Hatay’da devam eden çalışmaları sık sık yerinde inceleyen ve daha evvel tarihi Antakya Ulu Camii’nin enkazında tespitler yapan Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak Antakya Ulu Cami’yi tekrar ayağa kaldırma noktasında taahhüdümüz olmuştu. Mayıs ayı meclisinde gerekli kararları aldık. Röleve, onarım ve restitüsyon projeleri hazırlanıyor. Öteki taraftan gruplarımız ölçüm çalışmalarıyla enkazda modelleme çalışmalarını da tamamladı. Hatay ve Bursa zati iki kardeş kent. Artık Ulu Mescitler nezdinde de bir kardeşlik başlatmış olacağız. Hatay Ulu Cami, Bursa Ulu Cami’den daha eski. Etrafı da bu vesileyle düzenlenmiş olacak. İnşallah Hatay Ulu Cami, gelen konuklarını daha sağlıklı bir ortamda kabul edecek. Osmanlı’yı kuran kent Bursa’ya bu yakışırdı. Buna aracı olmak, vesile olmak benim için de son derece büyük bir mutluluk” diye konuştu.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.